Acces sustenabil la imunoterapiile oncologice pentru pacienții români

0

Pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea promptă a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii, au stabilit reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medicilor, industriei farmaceutice și autorităților din domeniul sănătățiii în cadrul unei mese rotunde, organizată la Palatul Parlamentului, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică  a Senatului României. Tema evenimentului a fost reprezentată de imunoterapiile oncologice.

„Pentru pacienți, fiecare nouă inovație este o șansa în plus la viață iar imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea, este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină”, a explicat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară. În prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

„Cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avânt extraordinar, avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare. Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți”, a spus Dr. Polixenia Iorga,  medic primar oncolog.

Imunoterapiile oncologice utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului; acestea au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung  multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată  ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate. În viitorul apropiat, specialiștii se așteaptă ca imunoterapia oncologica să ocupe un rol principal și de sine stătător în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor rămâne în plan secundar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.