Acord de urgență pentru tratament anti Covid-19

0

Medicamentul Veklury (remdesivir), prima opțiune de tratament antiviral aprobat pentru tratarea COVID – 19, va fi asigurat, pe parcursul următoarelor luni pentru pacienții din statele Uniunii Europene și ai Marii Britanii, printr-un acord între Compania Gilead Sciences și Comisia Europeană (CE).

Pentru a sprijini acest acord, CE a folosit Instrumentul de Asistență pentru Situații de Urgență (IASU), care permite achiziționarea centralizată a medicamentului Veklury. Acest acord este în concordanță cu contractul de preț și furnizare, anunțat anterior, împreună cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Gilead va livra, în scurt timp, cantitatea de remdesivir achiziționată care va fi distribuită statelor membre UE și Regatului Unit, acolo unde nevoia este mai acută. Comisia Europeană va fi responsabilă în întregime de deciziile privind împărțirea tratamentului între statele membre.

Compania Gilead a făcut eforturi considerabile pentru dezvoltarea, testarea și eficientizarea modului de producție a remdesivir, făcând investiții semnificative pentru a crește capacitatea de producție și distribuție, potrivit unui comunicat de presă.  Așteptările companiei sunt ca, până la finalul lunii septembrie 2020, capacitatea de furnizare să fie mai puțin restricționată.

Luând în considerare ratele de infectare preconizate în prezent, cantitatea produsă de companie începând cu luna octombrie va satisface în timp real cererea de remdesivir la nivel global. Așadar, compania Gilead se angajează să colaboreze cu autoritățile din domeniul sănătății pentru a asigura accesul necesar la remdesivir.

Veklury a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață, din partea CE, la data de 3 iulie 2020. În cadrul acesteia se precizează că Veklury este indicat pentru tratarea COVID – 19, la adulți și adolescenți (în vârstă de 12 ani și mai mari, cu o greutate de cel puțin 40kg), care suferă de pneumonie și necesită oxigen suplimentar. Studiile clinice în curs de desfășurare evaluează permanent siguranța și eficacitatea remdesivir. Există studii în derulare care evaluează eficacitatea produsului remdesivir în asociere cu medicamente antiinflamatorii, pentru diferite categorii de pacienți, inclusiv copii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.