Admitere UMF “Iuliu Hațieganu, candidați internaționali: Cea mai mare concurență, la medicina dentară în limba franceză

0

Procesul de admitere a candidaților internaționali la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-a încheiat. Anul acesta, 1800 de tineri s-au înscris la concurs pe cele 560 de locuri dedicate programelor de studii de licență în limbile franceză și engleză din anul universitar 2022-2023.
Candidații din acest an au provenit din 88 de țări, cei mai mulți venind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, Nigeria, Algeria și Siria. Aceștia au putut opta pentru trei programe de studiu de licență, cu predare în limba engleză sau franceză: medicină, medicină dentară și farmacie.
La programul de studiu Medicină, au fost disponibile 380 de locuri și au fost evaluate 1128 de dosare. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la programul de studiu medicină în limba franceză, cu patru candidați pe un loc. La Medicină Dentară, s-au înscris 560 de candidați pentru o sută de locuri, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu 8 candidați pe un loc. La Facultatea de Farmacie, au fost scoase la concurs 80 de locuri la programul de studiu în limba franceză pentru care s-au înscris 92 de candidați.
”Candidații internaționali sunt atrași la UMF “Iuliu Hațieganu” de calitatea actului educațional, orientat către activitățile practice și învățământul la patul bolnavului, prin metode moderne precum „Problem-based learning” sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive. De asemenea, studenții noștri au oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăți și al celor două centre de cercetare avansată din cadrul universității – MedFUTURE și Genomic Center, cu posibilitatea de a beneficia de burse de cercetare de până la 10.000 lei/student. Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internațional, iar astfel absolvenții noștri pot profesa oriunde în lume. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina și a temerilor legate de acesta, numărul candidaților din acest an a scăzut comparativ cu anul precedent. Colegii de la Departamentul de Relatii Internaționale din cadrul universității noastre au făcut tot ce s-a putut pentru a contracara temerile legate de război și au purtat inclusiv conversații telefonice sau pe mail cu candidații și părinții acestora, în special cei germani”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Admiterea candidaților internaționali s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de aplicație. Candidații s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.
Au putut aplica cetăţenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Confederaţiei Elveţiene sau ai statelor terţe, care au absolvit un liceu acreditat în ţara de origine, a cărui diplomă să permită accesul la studii universitare în ţara respectivă şi să fie recunoscută de Ministerul Educaţiei din România. Competenţa lingvistică a candidaţilor a trebuit dovedită în mod obligatoriu printr-un certificat de competență lingvistică recunoscut la nivel internațional.
UMF “Iuliu Hațieganu” este universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți internaționali, cu aproximativ 3000 de studenți, din peste 60 de țări, de pe 6 continente.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.