Analize gratuite în mediul rural: 70% dintre cei testați sunt supraponderali, cu glicemii de diabet

0

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, cu focus pe boli cardiovasculare și diabet, a testat în perioada mai-iulie a acestui an 1229 de persoane din mediul rural.
Concluziile au fost că peste 70% dintre cei testați erau obezi sau supraponderali, 77% aveau valori crescute ale LDL colesterol, principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare, mai mult de 69% aveau glicemii de prediabet și diabet, iar 55 de persoane au aflat în această caravană că sunt bolnave de diabet.
La calculul riscului de boli cardiovasculare (Heart Score, un indicator folosit de societățile profesionale internaționale de cardiologie), a reieșit că 45% dintre pacienți au risc crescut (25%) și foarte crescut (20%) de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii zece ani.
Peste o sută de persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecțiuni ischemice și nouă aveau modificări ale dimensiunilor cavităților cardiace. Aproape jumătate dintre pacienți (49,31%) aveau colesterolul total de peste 200. Dintre aceștia, doar 28% fuseseră diagnosticați cu hipercolesterolemie. Peste 50% din populația testată suferă de dislipidemie.
Dintre persoanele cu diabet (diagnosticate anterior sau în timpul caravanei), 44% au risc mediu și mare de neropatie diabetică, după cum a rezultat în urma efectuării testului Michigan.
Aproximativ 60% dintre cei testați au prezentat modificări ale hemogramei, dintre care 12% au diverse grade de anemie care se asociază și cu deficit de fie. Un sfert din populația testată are deficit de fier, însă doar 10% au fost diagnosticați cu anemie în ultimii doi ani.
„Pacienții cu probleme cardiace nu sunt reprezentați de ani de zile de nicio asociație, nu le apără nimeni drepturile. Așa că am decis ca noi, Alianța Pacienților Cronici din România, să sprijinim înființarea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare Pro Cardio, ca și acești pacienți să fie reprezentați la nivel național, precum toate celelalte patologii reprezentative. Președinta acestei nou înființate asociații este Adina Rusu, pacientă cu probleme cardiace și cancer. Am toată încrederea că experiența ei în navigarea de pacienți va fi de mare folos viitorilor membri ai asociației.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.
Echipa de medici, asistente medicale, studenți la Medicină, elevi ai școlilor post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci și educație medicală despre bolile cardiovasculare și despre controlul diabetului, au distribuit broșuri educative, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.
Caravana a ajuns în șapte județe: Caraș Severin: Pojejena, Mureș: Beica de Jos, Iași: Cotnari, Dolj: Cîrna și Cetate, Ialomița: Gârbovi, Călărași: Nicolae Bălcescu, Dâmbovița: Morteni.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.