Anticorpii pentru coronavirus se mențin doar câteva luni

0

Anticorpii dezvoltați după infectarea cu SARS-CoV-2 se mențin doar câteva luni, în special dacă pacientul nu a avut simptome, arată un studiu realizat în China, publicat în jurnalul online Nature Medicine și preluat de medscape.com.

În cadrul studiului, cercetătorii din districtul Wanzhou din China au analizat 37 de pacienți cu coronavirus care au avut simptome și 37 care nu au avut simptome.  La opt săptămâni după vindecare, nivelul de anticorpi a scăzut la cote indetectabile în cazul a 40% dintre pacienții asimptomatici și a 13% dintre cei care au prezentat simptome, a arătat cercetarea. Oamenii de știință au testat două tipuri de anticorpi: imunoglobulina G (IgG) și imunoglobulina M (IgM). IgG se dezvoltă de obicei pe o perioadă mai lungă de timp, fiind așadar un mai bun indicator al imunității pe termen lung. Scăderea anticorpilor detectabili a fost semnificativă după opt săptămâni, cu o reducere medie de 71% pentru nivelurile de IgG la grupul asimptomatic și o scădere medie de 76% la grupul simptomatic. Cercetătorii au punctat și faptul că doar un număr mic de pacienți a fost folosit pentru a realiza studiul și că organismul uman poate utiliza și celulele T pentru a anihila virusul, precum și celulele B pentru a produce noi anticorpi, iar niciuna dintre acestea nu a fost analizată de studiu.

Descoperirile pun, totuși, în discuție ideea de ”permise de liberă trecere imunitare” pe care anumite țări intenționează să le ofere persoanelor care au rezultate pozitive la testarea pentru anticorpi – acestora li s-ar putea da posibilitatea să se întoarcă la lucru sau să călătorească pentru că se presupune că sunt imuni la virus.

”Aceste informații ar putea indica riscul folosirii *permiselor de liberă trecere COVID-19* și ar susține prelungirea măsurilor de sănătate publică – distanțare socială, igienă, izolarea grupurilor cu înalt grad de risc și testările extinse”, au scris autorii studiului.

Pe de altă parte, cel mai complex studiu care a analizat anticorpii dezvoltați la nivelul populației Suediei – care nu a adoptat măsuri stricte de carantină – a arătat că doar aproximativ 6% dintre suedezi au anticorpi, mult sub nivelul considerat suficient pentru a dobândi imunitate parțială de grup.

Ministerele de sănătate din toată lumea utilizează în prezent testările pentru anticorpi pentru a stabili dacă o persoană a avut coronavirus.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.