Aparate de ventilaţie invazivă şi non-invazivă, donate de ENGIE România

0

participanti-conferinta-de-presa-energie-pentru-o-sansa-la-viataInstituţiile medicale publice din România vor fi dotate cu aparate de ventilaţie invazivă şi non-invazivă, vitale pentru pacienţii spitalizaţi, prin intermediul programului de îmbunătăţire a sistemului medical ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ al grupului de firme din domeniul energiei ENGIE România.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă şi ENGIE Romania vor dona 11 aparate de ventilaţie non-invazivă şi 3 aparate de ventilaţie invazivă următoarelor instituţii publice medicale: Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa, Spitalul Clinic de Copii Braşov, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”. Investiţia totală a ENGIE Romania este estimată la aproximativ 200.000 de euro.

Toate aceste spitale publice au un rol esenţial în tratarea bolilor respiratorii sau a pacienţilor aflaţi în stare gravă, sunt centre medicale regionale de referinţă, care însă erau dotate cu un număr insuficient de echipamente sau cu aparate cu durata de viaţă depăşită. Spre exemplu, secția ATI din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” dispunea doar de două aparate de ventilație mecanică non-invazivă, insuficiente pentru a face față numărului de aproape 2000 de pacienți pe an, se arată într-un comunicat de presă al ENGIE România.

 ,,Donarea acestor aparate de ventilație mecanică este mai mult decât necesară, în condițiile în care pacienții diagnosticați cu neoplasm pulmonar, cei care necesită chirurgie toracică sau măsuri paleative și care dezvoltă insuficiență respiratorie reprezintă o categorie importantă ca număr dintre cei trataţi la Terapie Intensivă Respiratorie”, a spus Dr. Popescu Georgeta, Manager Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, București.

Problema acută a lipsei aparatelor de ventilație a ieșit la suprafață acum un an, când a avut loc tragedia de la Colectiv, a explicat Carmen Uscatu, președinte al Asociatiei Dăruiește Viață. ”Aceste tipuri de dotări sunt vitale în  toate spitalele din România care tratează urgențe medicale dar și boli pulmonare. Nu puteam aștepta încă o tragedie pentru a lua măsuri”, a completat Carmen Uscatu.

Conform unei statistici a Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă realizate la începutul anului 2016, necesarul de aparate de ventilaţie mecanică pentru cele 65 de spitale publice luate în considerare în analiză era de circa 632 de bucăţi.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.