APC avertizează asupra produselor de post cu chimicale

0

food-712663_1920Un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorului din România (APC) arată că doar 10% din produsele de post nu conțin aditivi alimentari. Rezultatele au mai arătat că unu din două produse conțin acid citric, unu din patru produse conțin metabisulfit de sodiu, unu din cinci produse conțin câte doi conservanți, unu din șase produse au în componență caragenan, unu din opt produse, clorură de calciu și unu din zece produse, monoglutamat de sodiu. APC mai atrage atenția asupra produselor tip tofu care conțin clorură de calciu (soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele) și asupra faptului că un consum frecvent de margarină poate duce la mărirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic și accident vascular cerebral.

“Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu  vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele.  Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă”, afirmă Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug, subliniază Conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

” În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, și anume legumele și fructele de sezon care sunt accesibile și din punct de vedere al prețului. Deci, ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale”, explică acesta.

Asociația Pro Consumatori solicită Ministerului Sănătății să impună măsuri legislative care să ducă la eliminarea unor astfel de produse de pe piață, despre care se știe cu siguranță că favorizează apariția unor boli cardiovasculare, după modelul Statelor Unite unde  Administrația pentru Alimente și Medicamente  (FDA) a  dispus în anul 2015 ca până în anul 2018 să se elimine de la comercializare alimentele cu conținut de grăsimi trans.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.