Apel către medicii de familie pentru vaccinarea antigripală

0

Specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale în cabinetele medicilor de familie, în special pentru copiii și adulții cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați, având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal.

„Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, a afirmat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a solicitat medicilor de familie să îi cheme la cabinet pentru vaccinare pe pacienții care se încadrează în categoriile cu grad ridicat de risc.

„Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadrează în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Conform raportului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 87492, cu 14.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent ) și cu 10.1% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79459). De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent. În ultima săptămână a lunii ianuarie s-au înregistrat la nivel național 283 cazuri de gripa/ILI, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadrează în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei. Ministerul Sănătății avertizează populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect.
Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.