APMGR: Clawback, 35% pentru medicamentele ieftine

0

Taxa clawback reprezintă 35% din prețul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, avertizează Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR) care solicită autorităţilor convocarea de urgenţă a grupului de lucru pentru taxa clawback şi luarea unei decizii imediate pentru introducerea calculului diferenţiat al acesteia. APMGR subliniază că aceasta este singura măsură care poate opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă.

„Nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedeşte că ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflaţia nu a fost nici pe departe suficientă,” a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Pe lângă taxa clawback, producătorii de medicamente au de acoperit începând cu această lună şi costurile implementării Sistemului Naţional de Verificare a Medicamentelor, respectiv introducerea unor elemente de siguranţă suplimentare pe cutiile de medicamente care să reducă riscul falsificării acestora.

“O taxă clawback care reprezintă cel puţin o treime din preţul de producţie, la care se adaugă costul implementării noului sistem, va face ca şi mai multe medicamente să ajungă cu preţul de vânzare sub costul de produţie, ceea ce va genera în mod imediat retragerea din producţie sau sistarea importului,” precizează Adrian Grecu.

La finalul anului trecut, unu din trei bolnavi cronici nu-şi găsea medicamentele necesare în farmacie, iar acest lucru s-a agravat la începutul acestui an. Majoritatea acestor pacienţi nu mai pot avea o schemă de tratament completă din cauza lipsei medicamentelor ieftine, conform declaraţiilor reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi. Medicamentele cu preţul sub 25 de lei, folosite de peste 8 milioane de pacienţi şi fabricate în majoritatea lor în România, sunt primele afectate de nivelul actual al taxei clawback.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR)  a propus autorităţilor o soluţie de calcul diferenţiat al taxei clawback în funcţie de preţ, soluţie validată de simulările CNAS şi acceptată de Consiliul Concurenţei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.