Aproape 17% dintre cuplurile din România au probleme de infertilitate

0

Unu din patru cupluri care își dorește cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani, cărora li se adaugă cei care perseverează de mai bine de cinci ani, arată primul studiu al problemelor de infertilitate din România, inițiat de Asociația pentru Reproducere Umană din România (ARUR).

Conform cercetării, cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%). Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenționează să apeleze la o procedură medicală pentru a obține o sarcină, iar dintre cei 46% care intenționează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Național FIV/ET, în timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând și la resurse proprii.

Iarnă demografică tot mai accentuată

Programul Național pentru fertilizare in-vitro ar putea fi revizuit în perioada următoare, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății, prezentă la lansarea studiului. ”Este posibil să se finanțeze mai multe proceduri de fertilizare in-vitro, o singură procedură fiind insuficientă pentru un cuplu, dar este nevoie și de o finanțare mai mare”, a spus Sorina Pintea. Programul respectiv a fost inițiat în 2011, apoi întrerupt și reluat în 2015, iar până la finalul lui 2017 s-au născut 1306 de copii ca urmare a procedurii de fertilizare in-vitro; la program participă 11 clinici. ”Nu avem o lege privind reproducerea umană asistată, iar acesta este aspectul la care trebuie să lucrăm. Am cerut Agenției Naționale de Programe revizuirea acestui program și în scurt timp vom putea schimba ceva în domeniu, altfel în România va fi o iarnă demografică tot mai accentuată”, a adăugat Sorina Pintea.

Aproape jumătate dintre cei care nu pot obține o sarcină (45%) văd stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că ”nu vrea Dumnezeu”. Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%). În ceea ce privește cauzele de natură masculină, medicii au identificat în principal probleme la nivelul spermogramei (72%).

”În momentul în care au decis să aibă un copil, cuplurile vor să îl aibă cât mai repede. Trei din patru cupluri care nu au reușit să obțină o sarcină au mers la medic, însă nu la specialistul în infertilitate. După tratament, 60% din cupluri au obținut sarcina în mai puțin de doi ani, rezultat care ne apropie de clinicile occidentale”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele ARUR.

Potrivit studiului, dintre cei care încearcă de mai bine de un an să aibă copii, 81% sunt căsătoriți, 74% dintre cei cu potențial de infertilitate au studii universitare sau postuniversitare; 47% au un venit de peste 5000 de lei net pe familie, iar 76% dintre cei care nu reușesc în acest moment să aibă un copil au o locuință proprietate personală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.