Aproximativ 6% dintre români sunt diagnosticați cu astm

0

Campania „Astmul poate fi controlat. Tu poți avea astm. Astmul nu te are pe tine”, demarată de Societatea Română de Pneumologie (SRP) se derulează în perioada 15-28 mai și cuprinde acțiuni de informare și educație medicală, precum și testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii) care vor avea loc în Parcul Tineretului din București. În luna mai, specialiștii din toată lumea marchează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Astmului.

Societatea Română de Pneumologie estimează că aproximativ 6% dintre români au astm, aproximavtiv 800.000-1.000.000. Conform unui Document al Societății Europene de Pneumologie, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de astm sever.
Printre factorii de risc pentru dezvoltarea astmului care pot fi controlați se numără fumatul (aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm ani apar la fumători), factorii de mediu, praful, gândacii (s-a demonstrat că oamenii ce care trăiesc în case infestate cu gândaci se supun unui risc de patru ori mai mare să facă astm decât ceilalți).
„Am observat că în ultimul timp vin tot mai mulți oameni să-și facă controale de rutină, unii știu chiar și de spirometrii, iar asta nu poate decât să mă bucure. Sunt încântată că eforturile Societății Române de Pneumologie îi ajută cu adevărat pe oameni, iar faptul că anul acesta celebrăm zece ani de tradiție confirmă încă o dată cât de eficiente sunt campaniile de informare pe de o parte și, pe de altă parte, cât de multă nevoie avem de ele.”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Costul total anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde Euro. În fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu sau de la școală din cauza unei spitalizări sau unui tratament de urgență pentru astm, absenteismul fiind de aproximativ șapte zile/an/pacient.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.