Argeș, București, Călărași, cele mai poluate regiuni din România

0

Cele mai poluate regiuni din România, cu valori medii ale particulelor în suspensie (PM10) depășite, în perioada ianuarie – aprilie 2020, sunt Argeș, București, Călărași, Teleorman, Vaslui, potrivit datelor Airly, companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului. În perioada ianuarie – octombrie 2020, senzorii care au înregistrat cele mai mari depășiri ale valorilor particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2.5) au fost situați în București (Șos. Giurgiului 226A), Brașov (Bd. 15 Noiembrie) și București (Șos. Bucuresti Targoviste 22).

În perioada stării de urgență, de la începutul pandemiei, în martie și până în iunie 2020, nivelul de poluare a fost semnificativ redus în zonele cu trafic ridicat.

Conform datelor Airly, în București, între 2018 și 2019, numărul mediu de zile cu un nivel de particule în suspensie PM2.5 care depășea normele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății a fost de 130, în timp ce între 2019 și septembrie 2020, a fost de aproape 98 de zile.

În perioada 9 noiembrie – 31 decembrie 2020, Airly și Philips România derulează campania „România respiră – împreună ne implicăm pentru un aer mai curat în România!”, pe pagina web dedicată, www.romaniarespira.ro, şi are ca scop extinderea primei rețele independente de monitorizare a calității aerului din România în cât mai multe orașe din țară, pentru a crește gradul de conștientizare privind calitatea aerului și perioadele cu poluare.

În cadrul campaniei, orice persoană se poate implica în achiziția unui senzor într-un oraș din țară, printr-o donație sau achiziție directă, dar și în alegerea zonelor în care senzorul va fi instalat. Pentru senzorii achiziționați prin donații, locațiile unde vor fi instalați vor fi alese printr-un vot pe pagina web a campaniei, de fiecare persoană care se implică. De fiecare dată când este acoperit costul unui senzor PM, respectiv 353 de euro, echipa Airly îl va monta în zona cu cele mai multe voturi.

Philips România oferă, celor care se implică în campania ”România respiră”, acces la soluții de monitorizare și de purificare a aerului din interior. Astfel, toate persoanele care se vor alătura cauzei, printr-o donație sau prin achiziția directă a unui senzor, vor primi un discount pentru achiziția unui purificator din gama Philips, care captează şi elimină 99,97 % dintre alergenii și particulele poluante din casă. Aceştia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, fumul, bacteriile sau virusurile de până la 0,003 microni.

În cadrul campaniei, Philips România va dona 25 de senzori pentru orașele din țară care nu sunt acoperite de rețeaua Airly, care vor fi alese prin vot direct de către public, în timpul campaniei. Mai mult, pentru anul viitor, Philips România își propune implicarea în educația generațiilor tinere despre poluarea aerului prin lecții interactive pentru elevii de gimanziu.

În prima etapă a campaniei, în perioada ianuarie – martie 2020, rețeaua independentă Airly lansată în România alături de Philips, s-a extins cu 78 de senzori. În prezent, reţeaua are 115 senzori de monitorizare a calității aerului, în 18 oraşe din țară și oferă informații despre nivelul particulelor în suspensie, PM 10, PM 2.5 și PM1, în timp real și gratuit, din zona în care senzorii sunt instalați.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.