ARPIM: Pentru ca medicamentele să nu dispară trebuie modificată metodologia de calcul al prețului

0

medications-257359_1920ARPIM a atras din nou atenția asupra consecințelor negative pe care referențierea prețului medicamentelor originale la generice le va avea asupra disponibilității medicamentelor pe piața din România, în cadrul unei mese rotunde organizate de cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu ARPIM. Reprezenanții pieței farma au subliniat că salută inițiativa consultărilor publice pentru revizuirea metodologiei de calcul al prețului şi regretă absența Ministerului Sănătății de la discuții.

,,Articolul 8.1 din metodologia actuală de calcul al prețului ne obligă să coborâm prețul medicamentelor originale la 35% sub minimul european, este o măsură impusă fără o analiză prealabilă de impact care pune multe dintre companiile farmaceutice în situația de a nu mai putea comercializa anumite medicamente pe piața din România. Deja pacienții se confruntă cu dispariția medicamentelor de pe piață, iar menținerea unei astfel de prevederi creşte numărul medicamentelor expuse riscului de a dispărea, încalcă dreptul pacienților de a avea acces la medicamente şi îngrădeşte libertatea economică a companiilor farmaceutice”, a spus Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Conform estimărilor unui studiu realizat de casa de avocatură DLA Piper, 123 de medicamente sunt la risc de a dispărea în urma implementării articolului 8.1. Vor fi afectați peste 800.000 pacienți care suferă de boli cardiovasculare, afecțiuni neurologice, oncologice, dermatologice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.