ARPIM solicită un audit independent pentru calcularea taxei clawback

0

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în contextul acuzațiilor de fraudă aduse Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, solicită realizarea unui audit al datelor folosite pentru calcularea taxei clawback și transparentizarea modului în care această taxă este calculată.
„Încă din anul 2015, am solicitat autorităților creșterea nivelului de transparență și predictibilitate în ceea ce privește mecanismul de calcul al taxei clawback, fără a primi un răspuns. Realitatea este că, de nenumărate ori, taxa clawback nu a fost în concordanță cu valoarea consumului de medicamente din piață, însă nu putem ști dacă cifrele utilizate și mecanismul de calcul au fost corecte, întrucât nu avem acces la date. Acuzațiile recente aduse Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate ne determină să afirmăm că doar un audit independent poate identifica și corecta eventuale deficiențe în calcularea și implementarea taxei clawback”, a explicat Liviu Popescu, Director Relații Externe ARPIM.
Producătorii de medicamente subliniază lipsa de transparentizare a pieții, afirmând că, în prezent, industria producătoare acoperă 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS prin intermediul taxei clawback, care a ajuns să fie nesustenabilă. Această taxă a fost impusă industriei din cauza nivelului scăzut de investiții în sistemul de sănătate românesc, se menționează în comunicatul de presă ARPIM.
În primul trimestru 2017, taxa clawback a reprezentat 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS, în creștere cu 4 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În condițiile în care principiul celui mai mic preț din Europa, aplicat la medicamentele de pe piața românească, generează deja disfuncționalități majore, o taxă clawback bazată pe date lipsite de transparenţă nu face decât să reducă și mai mult accesul pacienților din România la tratamentul de care au nevoie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.