Asistență europeană pentru construirea a trei spitale în Iași, Cluj-Napoca și Craiova

0

Experții Băncii Europene de Investiții (BEI) vor acorda servicii de asistență tehnică pentru construirea a trei spitale regionale de urgență în Iași, Cluj-Napoca și Craiova, proiecte de care Ministerul Sănătății (MS) beneficiază prin Fondul European Structural de Investiții: Programului Operaţional Regional („POR”) şi Programul Operaţional pentru Asistenţă Tehnică („POAT”).

Acordul are o valoare totală de 12.899.600 de euro din care valoarea serviciilor de asistenţă permanentă este de 3.478.800 de euro şi valoarea serviciilor pe bază de solicitare este de 9.420.800 EUR și se va derula până la data de 31 decembrie 2023.

Asistența tehnică va consolida capacitatea de management necesară în implementarea celor trei proiecte. Rolul echipei va fi de consiliere şi completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile şi responsabilităţile omologilor relevanţi din cadrul Ministerului Sănătății ori al asistenţei tehnice existente pentru Ministerul Sănătății, se arată într-un comunicat de presă al MS. Se va oferi sprijin în orice stadiu pe parcursul etapei de implementare a proiectului, începând cu elaborarea ofertelor pentru documentaţia de atribuire a proiectului până la darea în exploatare finală şi exploatarea facilităţilor. Echipa care va asigura  Asistență Permanentă va juca un rol de sprijin, însă nu predominant în luarea deciziilor cu privire la aceste activităţi.

Spitalul Regional de Urgență Iași, cel mai avansat

 Cel mai avansat proiect este  Spitalul Regional de Urgență (SRU) pentru care  a fost realizat studiul de fezabilitate şi au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Cererea de finanţare a realizării SRU Iaşi este în curs de pregatire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă  la  Comisa Europeană. Consultantul BEI a pregatit documentaţia de atribuire pentru activitatea de proiectare SRU Iaşi, care urmează să fie lansată în perioada următoare.

„Pentru urgentarea  activitaţilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru proiectarea SRU Iaşi,  am apelat  la  lansarea procedurii cu clauză suspensivă. Acest lucru ne va permite să demarăm achiziţia înainte de a obţine aprobarea Comisei Europene pentru cererea de finanţare. Câştigăm astfel timp preţios să oferim o garanţie Comisiei Europene privind  angajamentul României pentru construcţia acestor spitale”, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut acordul de mediu și sunt finalizați indicatorii tehnico-economici  care vor fi  aprobaţi la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.