Asociația Blondie: primul serviciu de ambulanță aeriană din România, obiectivul pentru 2021

0

Asociația “Blondie” își propune ca în 2021 să creeze primul serviciu de ambulanță medicală aeriană din România. În 2020, asociația a efectuat 30 de zboruri medicale, transportând 38 de copii și 4 adulți la tratament în Milano, Roma, Bologna, Palermo, Catania, Freiburg, Viena, Paris, Barcelona, Zurich și Istanbul; 18 copii dintre cei care au zburat spre tratament în străinătate aveau sub un an și cel mai mic pacient transportat avea doar 11 zile.

Zborurile au fost efectuate cu avioane comerciale plătite sau avioane medicale închiriate din alte țări europene. Costul total al curselor aeriene medicale efectuate în 2020 și plătite de Asociația “Blondie” a fost de peste 400.000 euro, bani proveniți din donații, pacienții beneficiind gratuit de acest serviciu.

“Am ajuns să organizăm aceste zboruri dintr-o nevoie care a apărut odată cu pandemia. Am organizat primul zbor cu gândul să ajutăm un copil să ajungă acasă și iată, azi am ajuns la zborul cu numărul 30. Credem că este momentul ca și România să aibă o ambulanță aeriană, este nevoie de ea și cu fiecare zbor efectuat ni se confirmă această nevoie. Visul nostru este să cumpărăm un avion medical și să oferim astfel primul serviciu gratuit de ambulanță aeriană din România. Ne-am propus în 2021 să luăm un avion medical și să îl putem face cadou copiilor și tuturor pacienților care au nevoie să se trateze în străinătate și care nu își permit să plătească transport medical”, a spus Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.

După izbucnirea pandemiei de coronavirus, Asociația “Blondie” a început să aducă acasă, cu avioane închiriate, copiii rămași blocați în spitale din Europa din cauza suspendării curselor aeriene de linie. Primul zbor a fost în data de 27 martie, din Milano, iar ulterior asociația a dus cu avionul în străinătate copii care aveau nevoie de intervenții medicale urgente, ce nu puteau fi făcute în România.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.