Asociația Colegiul Pacienților: Pachetul de bază este un drept, nu o obligație

0

Recentele modificări aduse Legii Sănătății au implicații sociale grave pentru milioane de pacienți care dețin un abonament privat de sănătate, avertizează Asociația Colegiul Pacienților din România.
”Principalul vătămat va fi pacientul român, căruia i se va impune să nu utilizeze abonamentul pentru serviciile medicale acoperite de pachetul de bază. Nu înțelegem de ce Statul vrea să renunțe la această opțiune și dereglează un sistem performant, dezvoltat ca urmare a cererii de pe piață, în condițiile în care sistemul de stat este subfinanțat în mod cronic. Accesul la pachetul de bază este un drept, nu o obligație”, afirmă Cristian Sas, Președintele Asociației Colegiului Pacienților.
Potrivit art. 1 pct. 26 din OUG nr. 88/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 95/2006, accesarea serviciilor medicale private este reglementată după cum urmează: aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale în număr definit cu o valoare certă, obligându-se astfel ca în schimbul unei sume primite periodic sub formă de abonament să suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonații le-ar putea efectua în afara serviciilor incluse în pachetul de servicii medicale de bază.
În contextul în care speranța de viață în România este cu cinci ani mai mică decât în restul Uniunii Europene, sistemul de ambulatoriu fiind una dintre cauze, singura alternativă reală a pacientului este abonamentul privat de sănătate, subliniază Colegiul Pacienților, menționând că este inacceptabil faptul că statul obligă pacientul să utilizeze serviciile din pachetul de bază în detrimentul serviciilor medicale de prevenție sub formă de abonament privat.
„Prin modificările aduse, statul creează incertitudine în jurul unor servicii medicale net superioare din punct de vedere calitativ, utilizate de milioane de pacienți, care aduc și economii uriașe la bugetul CAS. Toate acestea în timp ce alte milioane de oameni nu au acces la servicii de sănătate din cauza insuficienței de plan. Este evident că sistemul de sănătate de stat nu are în acest moment capacitatea, din punct de vedere tehnic și al resursei umane, de a acoperi în totalitate serviciile de sănătate de bază”, a adăugat Cristian Sas.
Colegiul Pacienților subliniază avantajele abonamentului privat de sănătate: un beneficiu pentru angajații din companii – pe termen lung, oferirea acestui serviciu conduce la o calitate mai bună a vieții și creșterea nivelului de sănătate a populației; decongestionarea spitalelor publice prin extinderea accesului la servicii medicale de calitate, incluse necondiționat în abonament, creșterea investițiilor în sănătate și, implicit, modernizarea sistemului de sănătate din România, retenția cadrelor medicale în România, prin oferirea unor standarde similare cu cele din Europa de Vest.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.