Asociația OncoPacienților PHOENIX: A crescut îngrijorător numărul deceselor cauzate de cancer în aceeași familie

0

Asociația OncoPacienților PHOENIX marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului prin oferirea, pe tot parcursul lunii feburarie, a peste 500 de pachete cu Creme dermato-cosmetice de îngrijire, Vitamina C sau măști medicale și materiale informative pacienților cu  cancer internați la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, dar și în alte secții oncologice din București, prin sprijinul sponsorilor.

Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, a salutat adoptarea Planului Național de Combatere a Cancerului și a subliniat că acesta aduce în actualitate creșterea speranței de viață și chiar calitatea acesteia. „Cu atât mai mult era nevoie de o astfel de soluție pentru pacienți, cu cât a crescut îngrijorător numărul deceselor cauzate de cancer în aceeași familie, iar includerea printre priorități a decontărilor de screening per familie, testele oncogenetice, monitorizare și urmărire, precum și alte beneficii cuprinse în Plan sunt primite cu bucurie”, a adăugat Ioana Cristea.  Ea însăși provine dintr-o familie cu mai mult de șapte membri cu boli oncologice, dintre care doi supraviețuitori, situație des întâlnită printre membrii Asociației.

Parte a marcării zilei de 4 februarie a fost și evenimentul online organizat de Asociație, cu tema „Planul Național de Combatere a Cancerului – din perspectiva pacientului oncologic”. Dezbaterea și-a propus să aducă o mai accentuată conștientizare în rândul publicului și o mai bună informare privind importanța prevenției cancerului, în special în familiile cu mai mult de doi membri pacienți oncologici.

Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat, a subliniat că Administrația Prezidențială va urmări îndeaproape implementarea setului de acțiuni propuse prin PNCC. Planul include obiective realiste, măsurabile, un traseu standardizat al pacientului de la primele semne de boală la diagnostic și tratament și abordează nu doar aspecte importante pentru pacient, dar și pentru familiile afectate, oferind o importanță deosebită componentei de prevenție. Implementarea sa va avea beneficii pentru viitor, în ideea în care generațiile următoare să fie ferite de amenințarea unei boli a cărei mortalitate poate fi influențată și a cărei evoluție poate fi controlată,  a concluzionat conf. Păun.

La dezbatere au mai participat senatorul Nicoleta Pauliuc care a anunțat adoptarea unei propuneri legislative pe care a inițiat-o și care asigură pacienților oncologici și aparținătorilor ședințe gratuite de consiliere psihologică. În plus, aparținătorii vor putea să beneficieze de zile libere pentru a însoți pacienții la ședințele de chimioterapie pe care le realizează. Este un pas înainte spre a elimina discriminarea pacienților și supraviețuitorilor bolilor oncologice, pentru că post-tratament, un pacient nu poate reveni la serviciu și să-și reia activitatea cu randament asemănător unui angajat sănătos.

Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, Președinte al Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății și Directorul medical al Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” Craiova a vorbit despre soluțiile pe care PNCC le aduce în sistemul de sănătate românesc și care sunt beneficiile pentru pacienți. Odată adoptat acest Plan, este necesar să fie stabilite concret niște direcții de lucru, de aceea este important ca orice persoană sau instituție care consideră că poate aduce îmbunătățiri, să le transmită în perioada în care documentul se află în dezbatere publică. Planul cuprinde 11 capitole, a căror adoptare va aduce beneficii atât pacienților, dar și medicilor și tuturor persoanelor implicate zilnic în activități de prevenție și tratare a bolilor oncologice. Este foarte important și modul de alocare a resurselor financiare pe aceste capitole, a explicat conf. Schenker.

Dr. Bogdan Tănase, Managerul Institutului Oncologic București a vorbit despre un Centru Comprehensiv de Diagnostic și Tratament al Cancerului Bronhopulmonar pe care îl propune pentru IOB. Piața serviciilor oncologice este extrem de complexă, iar centrele private oferă de multe ori condiții mai potrivite pentru pacienți. Dr. Tănase propune un centru comprehensiv care să scurteze timpul de așteptare pentru diagnostic și să faciliteze accesul la tratamente performante, molecule noi și studii clinice. Complementar, este nevoie de un program de screening CT low-dose care să diagnosticheze formele incipiente de cancer bronhopulmonar, precum și un program de transplant.

La relația dintre cancer și nutriție s-a referit Oana Dumitrașcu, Nutriționist la Centrele Medical Arcadia. Doamna Dumitrașcu a declarat că subiectul nutriției în bolile oncologice este o provocare pentru nutriționiști, întrucât există multe mituri legate de alimente-minune sau diete-minune pe care unii pacienți le urmează pentru tratarea bolilor. Terapia nutrițională corectă poate îmbunătăți pronosticul pacienților, poate să susțină efectele anti-tumorale ale tratamentelor, să scadă complicațiile și infecțiile, să reducă durata de spitalizare și să susțină pacientul în perioada de recuperare. Pe scurt, terapia nutrițională corectă și axată pe pacient îmbunătățește calitatea vieții acestuia.

Asistent Farmacist Mirela Popescu este parte dintr-o familie în care s-au diagnosticat 11 cazuri de cancer, dintre care 3 persoane au pierdut lupta cu boala. Doamna Popescu a subliniat că testarea genetică este foarte importantă, iar rezultatele testelor au fost extrem de importante întrucât a reușit să prevină instalarea unor tumori. Posibilitatea de a efectua aceste teste în România ar fi un beneficiu pentru a putea combate această boală, mai ales în cazurile familiilor unde există mai mult de 2 pacienți oncologici.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.