Autodiagnostic online al Hipertensiunii Arteriale    

0

pulse-trace-163708Reducerea incidenței bolilor cardiovasculare în România cu 20% în intervalul anilor 2020-2025 este principalul scop al strategiei Societății Române de Cardiologie (SRC). În fiecare an, 60% dintre decesele care au loc în România sunt cauzate de boli cardiovasculare; pe de altă parte, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările Comunității Europene este de 48%. Strategia cuprinde patru direcții corespunzătoare factorilor de risc: Hipertensiunea arterială; Tabagismul; Sedentarismul; Nivelele crescute ale colesterolului.

Având în vedere că hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră, prevalența fiind de 35-40% în România, SRC a creat un Program de Autodiagnostic al Hipertensiunii arteriale bazat pe o platformă online originală (http://r.newsletter.mediamed.ro/10kussj1abwsfd.html) realizată de medici cardiologi  în cadrul Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială al SRC.

Aplicația permite oricărui utilizator care posedă un tensiometru electronic să își verifice singur și în mod corect valorile tensionale, în conformitate cu ultimele recomandări ale Ghidurilor de practică medicală referitoare la hipertensiunea arterială. De asemenea, aplicația cuprinde tabele în care se introduc valorile înregistrărilor. Prelucrarea statistică este efectuată automat si, în urma rezultatelor obținute, aplicația oferă utilizatorului indicații asupra atitudinii care trebuie urmată în continuare.

Prin faptul că evoluează, de regulă, silențios această boală este mult subdiagnosticată. Drept urmare, cei mai mulți pacienți, mai ales tineri, nu știu că au hipertensiune, motiv pentru care ajung la medic în stadii avansate ale bolii. Pe de altă parte, pacienții care știu că au hipertensiune nu știu dacă tensiunea lor este sau nu controlată de tratamentul pe care îl urmează.

Printre inițiativele Societății de Cardiologie se numără: implicarea în legislația antifumat pasiv, combaterea sedentarismului prin Athletic CardioClub, platforma online cu broșuri educative.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.