Sanador: Bloc operator complet digitalizat și sală hibridă mobilă, o investiție de 6 milioane de euro

0

Spitalul Clinic Sanador inaugurează primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România. Totodată, a fost deschisă prima secție digitalizată de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară în care fiecare pat are autonomie completă.

„Inaugurăm astăzi cel mai avansat bloc operator dintr-un spital din România, complet digitalizat, care beneficiază de cele mai avansate echipamente și tehnologii disponibile în prezent în lume, integrate pentru a face posibile cele mai performante intervenții chirurgicale, în condiții de maximă siguranță pentru pacienți. Am creat prima sală hibridă mobilă din România pentru a susține desfășurarea unor intervenții complexe de chirurgie cardiacă, oferindu-le pacienților toate opțiunile de tratament disponibile, în același timp operator. Se adaugă și noua terapie intensivă pentru chirurgia cardiacă, în care pacienții se vor recupera rapid și în deplină siguranță”, a afirmat dr. Doris Andronescu, director general Sanador.

Noul bloc operator, cu două săli de operație ultramoderne, și noua secție de terapie intensivă, cu opt paturi, se adaugă celor deja existente la Spitalul Clinic Sanador, numărul sălilor de operație ajungând astfel la 12, în vreme ce numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49. Totodată, inaugurarea de astăzi este parte dintr-un proiect mult mai amplu, unic în România, de integrare digitală completă a întregului bloc operator, deja în plină desfășurare. Noile spații au fost construite, amenajate, echipate și date în folosință în opt luni, pe baza unei investiții totale de peste șase milioane de euro.

Bloc operator complet digitalizat

Fiecare din cele două săli de operație inaugurate este dotată cu mai multe monitoare mobile de mari dimensiuni, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație și un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni. Pe fiecare ecran poate fi proiectată oricare din imaginile cerute de chirurg: imaginea 4K filmată de camera de pe lampa principală, cea de pe camera din tavan sau camera 4K a videoendoscopului operator. Pe lângă acestea, pot fi proiectate pe oricare dintre monitoare informații din dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele unor investigații imagistice anterioare, dar și imagini oferite de surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful, monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale. Mai mult, oricare din aceste imagini pot fi transmise la distanță în timp real, cu posibilitatea adnotării și marcării lor direct pe ecran, iar echipa operatorie poate primi feedback audio și video, de asemenea pe ecran și în timp real, de la distanță. Este astfel posibilă interacțiunea cu specialiști aflați oriunde în lume, cu streaming video 4K.

Integrarea digitală a tuturor surselor de informații permite accesul facil al echipei operatorii la detaliile necesare desfășurării optime a intervenției. În plus, pe lângă monitorizarea continuă a parametrilor vitali ai pacientului, există și o monitorizare a parametrilor sălii de operație, pe care sistemul integrat îi face ușor de controlat: temperatura, presiunea, iluminarea. Fiecare nouă sală de operație de la Spitalul Clinic Sanador primește aerul purificat și sterilizat de propria centrală de tratare a aerului, care este introdus cu suprapresiune, ceea ce înseamnă că doar aerul curat poate intra în sală. În plus, aerul din sălile de operație este complet schimbat cu aer purificat într-un ritm de 80 de cicluri pe oră, ceea ce asigură gradul maxim de asepsie și reduce foarte mult riscul de infecții nosocomiale. Presiunile sunt controlate automat în toate spațiile, cu senzori inteligenți, pentru a asigura diferențele de presiune necesare fluxurilor de aer.

Și ergonomia sălilor de operație contribuie la reducerea riscurilor pentru pacient, prin faptul că niciunul dintre echipamente nu are contact cu podeaua, iar firele au fost eliminate, în cele mai multe cazuri, prin transmisiuni wireless.

Ambele săli operatorii inaugurate sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, dintre care una este echipată cu blat de carbon, ceea ce-i asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade. Astfel, fiecare dintre cele două săli poate deveni o sală hibridă mobilă atunci când se folosește angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braț C mobil disponibil la acest moment în lume.

Spre deosebire de sălile hibride fixe, în care angiograful tradițional ocupă locul principal și echipa operatorie trebuie să-și găsească locul în jurul acestui echipament, angiograful mobil achiziționat de Sanador, ultraperformant, ocupă puțin spațiu și poate fi mutat în funcție de nevoi, ceea ce permite efectuarea unor intervenții hibride complexe cu echipe chirurgicale extinse, în condițiile de bloc operator cu grad maxim de asepsie.

Intervențiile hibride presupun realizarea unor intervenții de chirurgie cardiacă și a unor proceduri de cardiologie intervențională, la același pacient, de aceeași echipă operatorie, în același timp operator, cu beneficii foarte mari pentru pacient.

Imaginea radiologică obținută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obținute anterior prin angio-CT, reușind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiație necesară în cursul unei intervenții.

Pentru planificarea operațiilor care presupun protezarea valvulară sau vasculară, cu ajutorul sistemului Endosize, se poate selecta și dimensiona proteza necesară, iar intervenția propriu-zisă va necesita doze mai mici de radiații.

Secție avansată de terapie intensivă cardiovasculară

Noua secție de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară de la Spitalul Clinic Sanador deține echipamente de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală. Pentru cazurile grave, medicii intensiviști dispun și de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), așa-numitul „plămân artificial”.

Fiecare pat dispune de toate dotările necesare pentru o autonomie completă și integrează toate echipamentele necesare unui pacient în stare critică: sisteme de monitorizare avansată, saltele antiescară cu senzori de greutate, sistem de ventilație automată, infuzomate, injectomate, stație de lucru conectată la dosarul electronic al pacientului. Paturile sunt multifuncționale, programabile și versatile și facilitează începerea programului de recuperare la foarte scurt timp după operație. În plus, prin bateria cu care sunt echipate, paturile au autonomie completă și pot fi transportate cu ușurința cu care se conduce o mașină electrică.

Fiecare pat este monitorizat video printr-un sistem inteligent, care poate fi accesat de medic și de la distanță, permițând observarea oricăror detalii privind evoluția pacientului.

Spitalul Clinic Sanador este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire postoperatorie. Prin acest sistem, pacientul poate fi detubat în primele opt ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate, permițând reluarea rapidă a activității, în condiții de confort maxim.

Centrul de excelență în chirurgia cardiacă

Odată cu inaugurarea noilor săli de operație și a noii terapii intensive cardiovasculare, la centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din cadrul Sanador vor deveni posibile creșterea numărului de intervenții, dar și creșterea complexității acestor intervenții.

Sanador deține cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.