Bolile dermatologice și vaccinul anti COVID-19

0

Pacienții care suferă de boli dermatologice trebuie să țină cont de o serie de indicații în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, potrivit clinicii Dr. Leventer Centre.

„Trebuie precizat încă de la bun început că nu există niciun motiv întemeiat pentru care marea majoritate a pacienților cu afecțiuni dermatologice să refuze vaccinul anti COVID-19. Din contră, cea mai bună alegere pe care o pot face pentru sănătatea lor este să se programeze la vaccin,” afirmă Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondator al Dr. Leventer Centre.

Pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoză,  dar și pacienții care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau altă formă de tumoră, se pot vaccina. „Pacienții oncologici care au fost operați sau urmează să trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc în fața îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte importantă, riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 fiind mare. Trebuie să știți că în melanomul malign metastazat se folosește de 10 ani un vaccin, TVac, care controlează răspândirea metastazelor în tranzit. Deci vaccinarea în cazul afecțiunilor cutanate maligne nu este interzisă ci, din contră, recomandată. Nu sunt ridicate semne de îngrijorare nici la pacienții aflați deja sub terapie antineoplazică și vaccinul ARNm. Conform recomandărilor OMS, pacienții oncologici sunt pe locul doi în rândul priorităților de vaccinare, după personalul medical,” a menționat Dr. Mihaela Leventer.

Pacienții aflați pe tratament biologic, așa cum se administrează în psoriazis, nu au restricții legate de vaccinare. Însă, dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală, este recomandat să amâne medicația până vor face cele două doze de vaccin. De asemenea, pacienții aflați sub tratament cronic cu glucocorticoizi așa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos și altele pot face vaccinul după ce scad dozele de medicație imunosupresoare sub control medical.

„Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecțiune cronică, factorii de risc suplimentari cum ar fi alte afecțiuni asociate, să stabilească dacă medicația imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile și să sfătuiască pacientul în fiecare situație particulară”, subliniat Dr. Mihaela Leventer.  Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienții care au avut episoade alergice grave în antecedente, a adăugat aceasta, cum ar fi urticaria cu angioedem și alergii postmedicamentoase severe.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.