Campania Mondială împotriva Stroke-ului

0

Pe 29 octombrie, Organizaţia Mondială de Stroke (WSO) sărbătoreşte Ziua Mondială a Stroke-ului (World Stroke Day – WDS) (stroke =AVC – accident vascular cerebral, terminologia stroke este folosită şi în România).

Ce este Stroke-ul?

Stroke-ul este o boală care afectează anual peste 15 milioane de oameni în întreaga lume şi răpeşte cîte o viaţă la fiecare 6 secunde. Stroke-ul poate fi prevenit. Campania Mondială împotriva stroke-ului are ca scop diseminarea informaţiilor esenţiale care pot salva vieţi, precum şi împărtăşirea cunoştintelor necesare efectuării de activităţi sau adoptării unui stil de viaţă care poate să încetinească „asaltul stroke-ului”. Campania va identifica oportunităţi pentru a îmbunătăţi şi educa populaţia generală privind necesităţile fundamentale ale îngrijirii adecvate şi de calitate, pe termen lung, ale supravieţuitorilor unui stroke.

Dovezi:

Stroke-ul poate fi prevenit

Stroke-ul poate fi tratat

Stroke-ul poate fi controlat pe termen lung

1 din 6 oameni vor suferi un stroke pe parcursul vieţii

În fiecare secundă stroke-ul atacă o persoană, indiferent de vârsta sau sex

Anual 15 milioane de oameni suferă un stroke, iar 6 milioane dintre ei nu supravietuiesc

30 milioane de oameni care au suferit un stroke trăiesc cu dizabilităţi

Campania pentru 2012-2013 se intitulează „Pentru că îmi pasa” şi are ca scop conştientizarea a 6 factori care pot influenţa producerea unui stroke:

1.      Cunoaşte-ţi factorii de risc: hipertensiune, diabet zaharat, nivel crescut de colesterol

2.      Fii activ fizic şi fă exerciţii în mod regulat

3.      O dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume şi cu un nivel redus de sare te menţine sănătos şi îţi menţine un nivel scăzut al tensiunii arteriale.

4.      Limitează consumul de alcool.

5.      Evită fumatul. Dacă fumezi caută ajutor pentru a renunţa la fumat.

6.      Învaţă să recunoşti semnele de alarmă ale stroke-ului şi cum să iei atitudine.

Istoric: Pe 29 Oct 2010, WSO şi membrii din întreaga lume au lansat campania „1 din 6” . Tema campaniei a fost aleasă pentru a reflecta faptul că în lume 1 din 6 oameni va suferi un stroke pe parcursul vieţii. Aflându-se la răscruce în lupta împotriva stroke-ului, membrii şi partenerii WSO din întreaga lume s-au solidarizat pentru a transmite un singur mesaj de Ziua Mondiala a Stroke-ului: „ Nu te baza pe şansă. Unul din şase oameni pot suferi un stroke şi acela ai putea fi tu. Cunoaşte dovezile. Salvează o viaţă astăzi. Acţionează acum!”

Site-ul campaniei:

http://www.worldstrokecampaign.org/2012/About/Pages/About.aspx

About Author

Johana Grigore

Comments are closed.