Una din șapte femei însărcinate dezvoltă diabet gestaţional, o creştere a nivelului de glucoză în sânge care apare în timpul sarcinii, arată studiile. Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva Diabetului, Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru creşterea gradului de informare a femeilor asupra afecțiunii.
Acest tip de diabet apare, în general, în a doua jumătate a sarcinii, însă poate fi diagnosticat uşor prin testul de toleranță la glucoză (TTG) care se poate efectua la medic, între săptămânile 24 și 28 ale sarcinii. Pe site-ul www.viatacudiabet.ro, femeile pot citi informaţii generale despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament, dar pot găsi și exemple de exerciţii fizice şi de alimentaţie sănătoasă.
„Diagnosticarea acestei boli, urmarea unui tratament adecvat, un stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoase sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestaţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate ce pot afecta atât mamele, cât şi copilul, înainte şi după naştere. Tratamentul potrivit ajută femeile însărcinate să dea naştere unui copil sănătos, de aceea este important ca femeile să poată găsi informaţiile necesare pentru a trece cu bine peste problemele generate de această boală”, a declarat Andrei Foisor, Head of Roche Diabetes Care România.
Potrivit statisticilor, una din șapte femei însărcinate dezvoltă diabet gestaţional în timp ce jumătate din femeile diagnosticate vor dezvolta diabet de tipul 2 în următorii 5-10 ani după naştere . Ziua mondială de luptă împotriva diabetului promovează anul acesta prevenţia diabetului de tip 2, prin creşterea accesului femeilor la informaţie, diagnostic şi tratament. La nivel global, 199 milioane de femei trăiesc cu diabet, număr ce se estimează că va creşte până la 313 milioane în 2040.
Factorii de risc ce contribuie la apariţia diabetului gestaţional sunt: supraponderarea înainte de sarcină (când greutatea corporală este cu 20% mai mare decat greutatea corporală ideală), creşterea excesivă în greutate în primele șase luni de sarcină, antecedente familiale de diabet (fraţi, surori, părinţi), glicemia crescută înainte de sarcină, în perioada de repaos alimentar, sau toleranţă la glucoză redusă, naşterea unui copil mare la o sarcină anterioară (>4kg), probleme de obstetrică la sarcinile precedente (întreruperi de sarcină, malformaţii, deces fetal intrauterine, diabet gestaţional la sarcina anterioară, vârstă mai mare de 35 de ani, zahăr în urină sau o cantitate crescută a lichidului amniotic.