Campanie europeană de conștientizare asupra bolilor reumatice, lansată și în România

0

Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie lansează și în țara noastră, sub egida EULAR (Liga Europeană Împotriva Reumatismului), campania “Fără amânare! Fă o programare!”.  Campania de conștientizare “Don’t Delay, Connect Today” a fost începută de EULAR cu scopul de a atrage atenția asupra importanței diagnosticului precoce și urmării tratamentului recomandat de medicul specialist în cazul bolilor reumatice și musculo-scheletale. Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta, iar în România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator.

Campania a fost lansată la București cu o conferință pe tema bolilor reumatice, la care au participat oficiali EULAR, autorități, profesioniști în sănătate și pacienți, pentru a dezbate subiecte precum: importanța diagnosticului precoce, viața cu boli reumatice, menținerea pacienților cu boli reumatice în câmpul muncii, pentru prevenirea dezechilibrelor socio – economice ulterioare și alte teme de interes. Tot în cadrul campaniei, au avut loc o serie de acțiuni de conștientizare în două centre comerciale din capitală (AFI Cotroceni – 19 aprilie și Mall Promenada – 20 aprilie), în cadrul cărora trecătorii au aflat mai multe informații despre bolile reumatice.

 

Bolile reumatice și musculo-scheletale, vinovate de jumătate din absențele de la serviciu

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, ele generând 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de trei ori mai mare decât cea a populației generale, reprezentând principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

“Bolile reumatice și musculo-scheletale au un impact major social și economic asupra societății; 42% dintre lucrătorii români raportează durere de spate cauzate de locul de muncă, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor europene. Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Aplicarea timpurie a tratamentului are un rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile  ale acestor afecțiuni și în menținerea sănătății forței de muncă.” a declarat conf. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Bolile reumatice și musculo-scheletale sunt o problemă de sănătate și socio-economică în întreaga Europă, afectând peste 120 de milioane de persoane; sunt asociate cu cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, echivalent cu 2% din PIB-ul UE și cu un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculo-scheletale, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

“Nevoia pentru o astfel de campanie în anul 2018 este foarte mare, deoarece medicii pot acum pune un diagnostic (foarte) precoce în multe dintre formele de boli reumatice și pentru că acum putem trata cu succes acești pacienți, înainte de apariția dizabilităților funcționale. Depistarea precoce are beneficii reale atât pentru persoanele afectate, cât și pentru întreaga societate”, a declarat prof. Johannes W. J. Bijlsma, președintele EULAR, prezent la eveniment.

 

Aproximativ 1% din români, afectați de poliartrita reumatoidă

 

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

 

Diagnosticul precoce, avantajul într-o cursă contra cronometru

 

Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

“Diagnosticul precoce este deosebit de important, deoarece terapia în cazul bolilor reumatice este o cursă contra-cronometru. Tratamentele moderne sunt capabile să inducă remisiunea, atâta timp cât intervenția medicului reumatolog are loc înainte de apariția leziunilor structurale. În cele mai multe cazuri însă, reumatologul ajunge să trateze pacienții cu dizabilități deja instalate, iar în această situație, remisiunea devine imposibilă, evoluția leziunilor distructive ducând la acumularea unui deficit funcțional ireversibil”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie.

Diagnosticul precoce și urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a bolilor reumatice și musculo-scheletale, dar acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu. Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieții este redusă, iar activitățile zilnice și abilitățile fizice ale acestora au de suferit.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

 

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.