Campanie pentru nutriția sănătoasă a bebelușului

0

Perioada de pandemie a creat un grad crescut de anxietate în rândul mamelor, în special al celor suspecte sau diagnosticate cu COVID-19, alăptarea fiind în majoritatea cazurilor o provocare și mai mare, atunci când mama este separată de bebeluș, acest context reducând rata alăptării exclusive, potrivit Asociației SAMAS. Aproximativ 24% dintre părinții cu copii mai mici de 6 luni oferă acestora lapte de vacă sau de altă origine animală (capră, măgăriță, bivoliță), nepotrivit pentru bebeluș și care îi pune în pericol sănătatea, conform datelor din studiul KANTAR TNS din 2020.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animală este contraindicată copiilor sub vârsta de un an, aceștia având nevoi nutriționale de dezvoltare specifice. Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv, și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră, poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității.

”Am gândit campania ”Fiecare pui cu lăpticul lui” pornind de la ideea că, oricât de mult ne place să ne alintăm copiii cu nume de animăluțe, puii de om sunt diferiți de cei ai altor specii, fiecare având nevoi de creștere diferite. Laptele de vacă este potrivit doar pentru vițeluși, cum, de altfel, știm că laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluși. Prin mesajele creative ale campaniei, care au la bază recomandările experților din sănătate, ne dorim să atragem atenția părinților asupra faptului că ceea ce mănâncă bebelușul lor încă din primii ani de viață este definitoriu pentru sănătatea și dezvoltarea sa ulterioară”, a explicat Sînziana Ioniță Ciurez, directorul executiv al Asociației SAMAS.

Campania se va derula timp de o lună pe social media, pe www.asociatiasamas.ro  și pe www.insmc.ro, unde părinții vor putea citi articole scrise de specialiști și vor regăsi informații despre programul național privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. Pentru o mai bună informare, se vor organiza și webinarii gratuite dedicate atât părinților, cât și medicilor de familie, prin intermediul INSMC.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.