Campanii de informare și testări gratuite cu ocazia lunii de luptă împotriva cancerului de sân

0

Sute de femei din București, Cluj, Timișoara și Iași au învățat cum se face corect autopalparea sânilor, cu ajutorul unor mulaje anatomice, în cadrul campaniei „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, aflată la a treia ediție. În cadrul acesteia, 150 de femei au beneficiat de ecografii mamare gratuite. Campania a fost organizată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și Asociația Imunis.

„Ecografia și mamografia sunt investigații imagistice extrem de importante pentru a evalua sănătatea sânilor. Cu ajutorul acestora, medicii cu experiență în senologie pot vizualiza anumite modificări de la nivelul glandei mamare și pot recomanda investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic de certitudine”, a explicat dr. Isabela Botea, medic specialist în imagistică și radiologie medicală. Prevenția începe acasă printr-o autopalpare corectă a sânilor și printr-o cunoaștere mai bună a corpului și a semnelor pe care el le dă, a adăugat Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis, fostă pacientă cu cancer de sân.

”Avem un număr mare de femei depistate cu cancer de sân care, diagnosticat în fază incipientă, are șanse mari de vindecare. De altfel, femeile diagnosticate trebuie să știe că nu sunt singure în lupta cu boala”, a sublinat Cezar Irimia, președintele FABC. „Cancerul de sân în ultimii ani poate fi privit și ca o poveste a speranței. Tratamentele sunt din ce în ce mai bune, comportamentul preventiv începe să fie din ce în ce mai prezent în rândul femeilor, iar aici sigur ajută foarte mult și aceste campanii de promovare a autopalpării și vizitelor la medic”, a afirmat dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic București.

Acestei campanii i s-a alăturat și echipa de baschet U-BT Cluj. În semn de susținere a proiectului, jucătorii echipei au purtat echipamente roz la două dintre meciurile meciurile din luna octombrie, iar Carmen Mihalca, una dintre supraviețuitoarele cancerului de sân, a aruncat prima minge în meciul cu CSM CSU Oradea. După cel de-al doilea meci, cu Dinamo București, echipamentele au fost scoase la licitație și s-au strâns nu mai puțin de 5000 de euro, care vor fi împărțiți între cele două asociații: FABC și  Imunis.

 

Servicii medicale și informare în mediul rural

Caravana „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Asociația Pacienților Cronici din România (APCR) a descoperit 11 cazuri de cancer în cadrul ediției a opta. Campania s-a desfășurat în opt weekenduri, în 12 sate din 6 județe (Tulcea – Sarichioi, Brăila – Tufești, Gropeni, Stăncuța, Teleorman – Islaz, Călărași – Vasilați, Grădiștea, Constanța – Grădina, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Crucea, Buzău – Glodeanu-Siliștea).

Cei 1419 oamenii prezenți la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemoleucogramă, profil lipidic, PSA – antigenul specific prostatic, anticorpi COVID), analize de urină (biochimie urinară și sediment), ecografii mamare și renale, dermatoscopii – metodă modernă, rapidă și neinvazivă de examinare a pielii, EKG – electrocardiogramă, măsurători de tensiune arterială, puls, glicemie, indice de masă corporală, risc cardiovascular și pulmonar.

Pe lângă testări, caravana a avut și o componentă educativă – oamenii au primit informații despre cancerul mamar, cancerul pulmonar și melanom (cancer de piele), dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge. Femeile au învățat cum să își palpeze sânii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne și benigne. Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografiile mamare și renale, la dermatoscopii și la chestionarul pulmonar au primit sprijin pentru a-și face rapid mamografii și respectiv controale dermatologice și pulmonare suplimentare.

Examinările au fost făcute de medici specialiști și rezidenți care au fost asistați de studenți voluntari de la facultățile de Medicină și Farmacie din București, Constanța și Craiova.

„Oamenii de la sate nici înainte de pandemie nu prea aveau acces la serviciile medicale – din lipsa de infrastructură, de bani, de mijloace de transport și chiar de educație pentru prevenție. Ce se întâmplă acum cu ei este strigător la cer. Și ei vor servicii medicale, ei au încredere în medici! Trebuie găsite soluții și pentru oamenii care nu suferă de COVID”, a spus Cezar Irimia, președintele FABC.

Numai în ultimii patru ani, în timpul caravanei, au fost diagnosticate 7 femei cu cancer mamar și 13 persoane cu cancer de piele.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, aproape 4.000 de femei au decedat din cauza cancerului de sân anul trecut, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi. O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.