Adulții și adolescenții cu autism, precum și familiile lor, vor avea la dispoziție, în Bolintin-Vale, un campus de 10.000 mp în cadrul căruia se vor desfășura programe de terapie și îngrijire specializate. Proiectul este inițiativa Asociației NIA, în parteneriat cu Consiliul Județean Giurgiu.
Conform unui studiu realizat în SUA în 2021, aproximativ 1 din 44 de copii prezintă diverse forme de autism, iar incidența crește an de an. În Romania nu există statistici concludente, cu atât mai puțin in rândul adulților, mulți dintre ei trăind izolați. O simplă extrapolare in viitorul apropiat însă, numai pentru județul Giurgiu, pe baza studiului de mai sus, poate însemna in jur de 6000 de persoane cu autism, dintre aceștia 5000 adulți si cel puțin 1500 adulți cu forme servere de autism, potrivit Asociației NIA.
„Cred cu tărie in dreptul fiecărei persoane cu autism de a beneficia de suportul necesar pentru a-și atinge întregul potențial și sunt un promotor pentru o societate inclusivă. Suntem încrezători in puterea acestui parteneriat de a îmbunați vieți și ne bazăm pe o strânsă cooperare cu Primăria orașului Bolintin Vale, cu autoritățile locale si cu întreaga comunitate pentru transformarea acestui obiectiv in realitate”, a afirmat Steluța Moisescu, Președinte al Asociației NIA Neurodiversity Academy.
După vârsta de 18 ani, persoanele cu autism din România nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale sau în cadrul sistemului de învățământ și “dispar” din punct de vedere statistic. Conform sistemului actual, diagnosticul de autism este înlocuit cu o boală mintală sau tulburare psihică și, în acest fel, se aduce o atingere gravă nevoilor și intereselor persoanelor cu autism, în special a celor cu autism sever, ducând în cele din urmă la deteriorarea semnificativă a stării de sănătate, a calității vieții și la scăderea drastică a speranței de viață.
Soluția propusă de Asociația NIA o reprezintă construirea unei comunități rezidențiale și de ateliere protejate; aceasta va cuprinde activități sociale și oportunități educaționale, o mână întinsă părinților care au adolescenți, tineri sau chiar adulți neurodivergenți în îngrijire.