Cancerul urotelial: 10% dintre cazuri sunt deja metastatice în momentul diagnosticului

0

În România sunt diagnosticate anual 3.825 noi cazuri de cancer de vezică urinară (urotelial), iar  aproape 1500 dintre pacienți decedează în fiecare an. Specialiştii estimează că aproximativ unu din zece cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului, potrivit unui comunicat de presă care își propune să informeze cu privire la această afecțiune, având în vedere că luna mai este considerată luna de luptă împotriva cancerului de vezică urinară.

 

Începând cu luna mai a acestui an, Asociația Sănătate pentru Comunitate, împreună cu European Cancer Patient Coalition, derulează o campanie de informare centrată pe prevenție, respectiv reducerea riscurilor și evitarea factorilor care încurajează apariția cancerului urotelial.

 

Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani.

“Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la cinci ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, numai aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după cinci ani de la momentul diagnosticului”, a explicat dr. Polixenia Iorga.

Fumatul, principalul factor de risc

Principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer este fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global.

Alţi factori de risc includ: vârsta, expunerea la anumite chimicale, cum ar fi arsenicul sau substanţele chimice folosite la fabricarea vopselurilor sau în industria textilă şi a pielăriei, tratamente anterioare împotriva cancerului, mai ales cu medicamente pe bază de ciclofosfamide sau radioterapie, boli cronice inflamatorii ale vezicii urinare, cum ar fi infecţii urinare sau cistite repetate, un istoric familiar de cancer: deşi cauzalitatea genetică este rară, riscul de a dezvolta acest tip de cancer creşte dacă au fost cazuri în familie.

Cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne trimită la medic sunt: sânge în urină, dureri abdominale, dureri în partea inferioară a spatelui, iritaţii ale vezicii urinare şi nevoia de a urina frecvent.

Cancerul de vezică urinară este pe locul cinci ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global; peste 430.000 cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, în întreaga lume,  în acelaşi timp  înregistrându-se peste 165.000 de decese.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.