”Caravana cu medici” se digitalizează

0

Asociația ”Caravana cu medici” va utiliza, începând cu acest an o aplicație care îi ajută pe medicii și studenții care merg pe teren să nu mai piardă timp pentru completarea fișelor și bani pentru logistică și tipărituri.

„O caravană înseamnă aproximativ 25 de medici și studenți care merg în zone defavorizate și fac în jur de 10 investigații medicale pentru aproximativ 100 de oameni într-o singură zi. Imaginați-vă câte formulare trebuia să completăm de mână și apoi să le introducem în calculator ca să putem calcula câteva statistici. Dacă mai adăugăm și că noi am făcut până acum 156 caravane, în care am consultat peste 14.000 oameni, este evidentă nevoia pe care o aveam de această aplicație”, spune dr. Mihai Ranete, cofondator „Caravana cu medici”.

Aplicația stochează în format electronic datele pacienților (istoric medical, examinare fizică, rezultate ale testelor de laborator, rapoarte imagistice, rezultate ale testelor de screening etc.), are rezoluție dinamică și este disponibilă pe toate dispozitivele electronice – telefon, tabletă și laptop.

„Digitalizarea activității din caravană ușurează mult procesul de organizare, reduce costul și volumul logisticii necesare, timpul pentru completarea bazelor de date cu informații ale pacienților, respectiv stocarea lor într-un mediu sigur. Digitalizarea devine astfel un partener în procesul caravanei de a oferi un act medical apropiat celui din spital, într-un mediu mult mai familiar multora dintre noi – chiar la ei în sat”, a explicat dr. Ana Bilegan, Președinte Caravana cu Medici.

Aplicația este realizată cu ajutorul unei donații din partea companiei Bayer, partener strategic al Asociației ”Caravana cu medici” de peste șase ani, care, în 2022, a donat 45.000 de euro către asociație.

Asociația ”Caravana cu Medici” a fost fondată în 2014 de cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educație medicală și mentalitatea nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme. Caravana cu Medici își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur. Astfel, populația țintă este cea din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. La caravane participă, voluntar, echipe multi-disciplinare de medici specialiști și rezidenți, în colaborare cu autoritățile locale. Complementar caravanelor, Asociația susține cursuri de educație medicală în școli, prin care dorește să schimbe mentalitatea tinerilor și să formeze o nouă generație cu principii solide, bazate pe prevenție.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.