CARE, consorțiu european pentru dezvoltarea medicamentelor împotriva Covid-19

0

Mai multe companii farmaceutice au lansat CARE (Cercetare Accelerată pentru Coronavirusuri în Europa), un nou consorțiu susținut de parteneriatul public-privat Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare (IMI); scopul acestui consorțiu este de a accelera descoperirea și dezvoltarea medicamentelor de urgență pentru tratarea SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat de presă.

Cu o subvenție în valoare totală de 77,7 milioane de euro, CARE este finanțată prin contribuții în numerar de la Uniunea Europeană (UE) și contribuții în numerar și în natură  din partea unui grup de unsprezece companii ale Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) și a trei parteneri IMI asociați. CARE este un proiect pe 5 ani care reunește 37 de parteneri din Belgia, China, Danemarca, Franța, Germania, Olanda, Polonia, Spania, Elveția, Marea Britanie și SUA și este condus de VRI-Inserm (Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Paris, Franța), Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen din grupul Johnson & Johnson (Beerse, Belgia) și Takeda Pharmaceuticals International AG, (Zurich, Elveția). Concernul integrează proiectele membrilor asupra COVID-19 aflate în desfășurare din februarie 2020.

„Pandemia COVID-19 a apărut ca fiind cea mai mare amenințare de sănătate la adresa umanității din acest secol, necesitând o colaborare fără precedent a comunității științifice globale”, a spus profesorul Yves Lévy, director executiv al VRI-Inserm și coordonator CARE. „Dincolo de excelența științifică a diferitelor echipe implicate în acest proiect foarte ambițios, CARE reunește 37 de parteneri într-o alianță care își combină expertiza și know-how-ul în jurul unui plan ambițios de 5 ani pentru a dezvolta opțiuni terapeutice împotriva actualei epidemii COVID-19. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare care ne va permite să implementăm acest plan.”

Clive R. Wood, doctor în științe, vicepreședinte corporativ principal și Director Global de Cercetare pentru Descoperiri Medicale la Boehringer Ingelheim, companie care va conduce lucrul la dezvoltarea anticorpilor de neutralizare a virusului, a explicat: „Consorțiul CARE își propune să elibereze puterea științei deschise și a colaborării în slujba societății. Vom lucra rapid și decisiv cu partenerii noștri din mediul academic și industrie, într-un spirit de cooperare fără precedent, pentru a învinge amenințarea COVID-19 și a altor boli grave cauzate de coronavirusuri.”

CARE își propune să creeze terapii eficiente cu un profil de siguranță pozitiv pentru pandemia COVID-19 (repoziționarea medicamentelor) și să dezvolte noi medicamente și anticorpi special concepute pentru a combate virusul SARS-CoV-2. Consorțiul se bazează pe trei piloni: repoziționarea medicamentelor, prin screening-ul și profilarea bibliotecilor de compuși furnizate de parteneri cu scopul de a avansa rapid molecule în stadii avansate de testare clinică; descoperirea de medicamente cu molecule mici, bazată pe screening in silico și profilarea compușilor candidați îndreptați împotriva SARS-CoV-2 și alte coronavirusuri; descoperirea de anticorpi care neutralizează virusul folosind afișarea completă a reacției pe celule umane și drojdii, imunizarea modelelor umanizate de animale, a celulelor B ale pacientului și în proiectarea in silico.

Strâns integrate cu acești piloni sunt echipele de lucru care se concentrează pe rafinarea compușilor candidați printr-o campanie cuprinzătoare de chimie medicamentoasă, cercetarea biologiei sistemelor și evaluarea pre-clinică și clinică a moleculelor din cei trei piloni. Pachetul de lucru pentru  biologia sistemelor va investiga fiziopatologia virală pentru a crește înțelegerea noastră despre interacțiunile dintre etapele infecției cu virus și răspunsurile imune la om. Acesta va identifica markerii bolii, pentru a ajuta dezvoltarea terapiei și a îmbunătăți proiectarea studiilor clinice și monitorizarea studiilor de faza 1 și 2 care investighează noi opțiuni terapeutice dezvoltate de CARE.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.