Care sunt diferențele între principalele vaccinuri Covid-19?

0

Deocamdată, vaccinurile Pfizer/BioNtech, Moderna și Oxford/AstraZeneca vor fi administrate cel mai mult pe teritoriul Uniunii Europene. Deși toate au același scop, există diferențe importante între ele, în ceea ce privește compoziția, eficiența, prețul, modalitatea de păstrare și de distribuire.

Vaccinul Pfizer, ca și cel al Moderna, folosește tehnologia inovativă a ARN mesager care ne ”învață” celulele cum să producă proteina Spike care face sistemul nostru imunitar să reacționeze la virus. Companiile care produc aceste vaccinuri afirmă că au o eficiență de până la 95%, mai mare decât varianta produsă de Astra Zeneca. Ambele sunt, însă, mai scumpe.

Vaccinul Pfizer costă 33 de euro de persoană, cel al Moderna, 54-62 euro de persoană, iar cel al Astra Zeneca, 6 euro de persoană, potrivit euronews.com.  Toate trei necesită administrarea a două doze.

Dezavantajul vaccinului Pfizer este că trebuie stocat la temperaturi foarte reduse, de -70, -80 de grade Celsius. Vaccinul Moderna poate rămâne stabil 30 de zile la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius, dar pentru perioade mai lungi va trebui înghețat la -20 grade Celsius.

Comparativ cu acestea, vaccinul AstraZeneca folosește o tehnică de vaccinare mai veche, utilizând o versiune atenuată a virusului, cea care produce răceala comună la cimpanzei. Virusul a fost modificat genetic pentru a provoca reacția imună a organismului uman. Rata sa de eficiență este mai mică, în jur de 70%, dar, în anumite condiții, poate ajunge până la 90%. Pe de altă parte, este mai ieftin și mai ușor de stocat decât vaccinul Pfizer – poate fi ținut într-un frigider obișnuit până la șase luni comparativ cu temperaturile de -80 de grade pe care le necesită vaccinul Pfizer.

UE a cumpărat deja zeci de milioane de doze din aceste vaccinuri;  altele sunt în curs de dezvoltare de către Johnson & Johnson și Sanofi, iar în lume sunt deja folosite vaccinul rusesc Sputnic V și cel chinezesc produs de Sinopharm.

 

Portofoliul de vaccinare al Comisiei Europene

Comisia Europeană a semnat contracte cu AstraZeneca (400 de milioane de doze), Sanofi-GSK (300 de milioane de doze),  Johnson & Johnson (400 milioane de doze), BioNTech-Pfizer (600 milioane de doze), CureVac (405 milioane de doze) și Moderna (160 milioane de doze), potrivit site-ului său oficial. De asemenea, Comisia Europeană a discutat cu compania Novavax în vederea cumpărării a 200 de milioane de doze.

Per total, Comisia Europeană (CE) dispune de peste 2 miliarde de doze. Potrivit site-ului său oficial, CE a intenționat crearea unui portofoliu diversificat de vaccinuri care să utilizeze diverse tehnologii, astfel încât să crească șansele ca unul sau mai multe vaccinuri să fie aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Dacă toate vaccinurile-candidate se dovedesc a fi sigure și eficiente, statele membre UE au posibilitatea de a dona parte din doze către țările cu venituri mici.

CE a acordat autorizație condiționată de marketing pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer pe 21 decembrie și Moderna pe 6 ianuarie. Nici un alt vaccin nu a aplicat pentru o autorizație de punere pe piață la Agenția Europeană a Medicamentului. Pentru a accelera procesul, EMA a început evaluări ale vaccinurilor produse de Johnson & Johnson și AstraZeneca.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.