Centrele de Excelență ARES: Premieră în mediul privat, procedură minim invazivă de trombo-aspirație pentru ocluzii arteriale

0

O pacientă din București, în vârstă de 81 de ani, a fost salvată cu ajutorul unei proceduri efectuate în premieră la Centrele de Excelență ARES: trombectomie mecanică, prin sistemul endovascular de trombo-aspirație ROTAREX, se arată într-un comunicat de presă. Pacienta, diagnosticată cu ischemie subacută la mâna dreaptă, prezenta un cheag de sânge în artera subclavie, descoperit în urmă cu o lună când fusese internată de urgență la un spital din București. Din cauza faptului că mușchiul brațului drept nu era alimentat cu sânge, pacienta suferea de dureri semnificative, chiar și la cele mai banale activități, cum ar fi spălatul pe dinți sau mâncatul. Soluțiile terapeutice obișnuite în acest caz, angioplastia cu stent sau cea cu balon, prezentau riscul de embolizare, pacienta riscând ca bucăți din cheagul de sânge să se deplaseze și să înfunde arterele distale, fapt ce ar fi putut duce chiar la pierderea brațului drept.

Procedura minim invazivă de trombo-aspirație pentru ocluzii arteriale a constat în introducerea a două catetere prin artera femurală și artera radială prin care au fost inserate două ghiduri care au fost conduse în zona ocluzată sub control radiologic. Pe unul dintre aceste ghiduri a fost introdus un dispozitiv care a fragmentat cheagul de sânge și ulterior a asiprat bucațile acestuia, formând un pasaj care a dezobstrucționat artera. Pacienta a simțit o îmbunătățire a stării brațului drept imediat.

Intervenția a durat o oră și zece minute și a fost realizată de o echipă de medici din care au făcut parte dr. Iulian Călin și dr. Marin Postu. ”Pacientul nu simte nimic în plus, nu îl doare nimic, dar ușurează foarte mult intervenția și crește cu mult rata de succes în tipul acesta de intervenții. E o proceură de care beneficiază afecțiunile în care arterele sau venele sunt cu o cantitate foarte mare de trombi” a declarat dr. Marin Postu, șeful echipei de medici care a realizat procedura.

Este prima dată când procedura de trombectomie mecanică se realizează în mediul privat. În România, această procedură a mai fost realizată în clinici de stat de două ori, la Timișoara și la Pitești. La Centrele de Excelență ARES, intervenția va fi disponibilă de acum pentru pacienții care suferă de ocluzii arteriale și venoase periferice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.