Centrul Medical Emerald, acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie

0

Centrul Medical Emerald a fost recent acreditat de către Societatea Europeană de Cardiologie, prin Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară (ESC-EACVI), fiind primul laborator de rezonanță magnetică cardiovasculară din Sud-Estul Europei care primește această recunoaștere, potrivit unui comunicat de presă.

Această acreditare oferă Centrului Medical Emerald posibilitatea de a desfășura proiecte de cercetare și studii clinice, precum și desfășurarea unor stagii de pregătire în colaborare cu Societatea Europeană de Cardiologie. Astfel, tinerii cardiologi din România sau din străinătate pot beneficia de pregătire (stagii de fellowship) alături de echipa medicală Emerald la noi în țară.

Din octombrie, departamentul de imagistică cardiovasculară din Emerald lansează o nouă investigație – Angio-CT coronarian prin instalarea unui aparat computer tomograf de ultimă generație alături de o echipă de specialiști radiologi și cardiologi, completând astfel paleta de investigații de diagnostic pentru afecțiunile cardiovasculare.

Rezonanța magnetică cardiovasculară (Cardio-RM) este cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcției inimii, o scanare nedureroasă și inofensivă, ce permite să privim în interiorul corpului fără utilizarea razelor X, în timpul acesteia fiind preluate peste 1500 de imagini de pe inimă. Cu ajutorul unui magnet şi a undelor radio obţinem imagini detaliate, de foarte bună calitate cu privire la structura şi funcţia inimii.

Este indicată în cazul următoarelor patologii: Insuficiență cardiacă, Cardiomiopatie hipertrofică, Miocardită, Fibroză miocardică, Cardiomiopatie dilatativă, Displazie aritmogenă de ventricul drept, Bloc de ramură stângă, Extrasistole ventriculare, Aritmii ventriculare, Resincronizare cardiacă, CRT, Talasemie, Hemocromatoză, Amiloidoză, Boala Fabry, Regurgitare aortică, Insuficiență aortică. La Emerald se efectuează și rezonanță magnetică cardiacă de stres, o investigație nouă în Romania, dar foarte utilizată în celelalte țări europene, dedicată unor patologii speciale, cum ar fi: Boală cardiacă ischemică, Infarct miocardic acut, Cardiopatie ischemică, Angină pectorală, Stenturi coronariene, Bypass aorto-coronarian.

De la lansarea centrului, echipa Emerald a efectuat peste 1500 de investigații CARDIO-RM pentru pacienți din 30 de centre medicale din 14 orașe din țară, colaborând la rezolvarea acestor cazuri cu  peste 100 de medici cardiologi. Aproximativ 200 de investigații au fost realizate gratuit, beneficiarii fiind cazuri sociale în care investigația prin rezonanță magnetică a avut un rol crucial în stabilirea diagnosticului, modularea tratamentului și a prognosticului pacientului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.