Certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în UE, valabil de la 1 iulie

0

Certificatele digitale ale UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea titlularilor vor intra în vigoare de la 1 iulie; acestea au rolul de a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la data de 30 iunie 2022, cele de testare vor avea o valabilitate de 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR, certificatele de vindecare vor fi valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), și pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

Pentru certificatele de vaccinare și vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.

În cazul în care o persoană solicită eliberarea certificatului doar în format letric, aceasta se poate adresa primăriei în raza căreia își are domiciliul, direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent teritorial.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.