Chimist român premiat de Royal Society of Chemistry, Marea Britanie

0

Românca Magdalena Titirici, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra a primit anul acesta premiul Corday-Morgan acordat de prestigioasa Royal Society of Chemistry pentru producerea carbonului nanostructurat derivat din biomasă în apă și impactul asupra tehnologiilor asociate energiei regenerabile. Premiul constă în 5.000 de lire și, ulterior primirii acestuia, Magdalena Titirici va realiza un tur al Marii Britanii în care va susține mai multe conferințe.

Cercetarea prof. Titirici simulează în laborator procesul natural de formare a carbonului care în mod normal durează milioane de ani. Carbonul astfel rezultat este utilizat pentru crearea de tehnologii asociate energiei sustenabile – baterii, combustibil; în cadrul cercetării s-au utilizat deșeuri biologice ca materie primă ceea ce face ca procesul să fie sustenabil.

Magdalena Titirici s-a născut și a crescut în București, absolvind Facultatea de Chimie la Universitatea din București. A urmat un doctorat în Polimeri Imprimați Molecular la Universitatea Mainz-Dortmund cu Borje Sellergren, apoi un post-doctorat la Institutul Max-Planck pentru Coloizi și Interfețe cu Markus Antonietti. A rămas la Institutul Max-Planck pentru încă cinci ani ca lider de grup pentru a-și consolida cercetările asupra carbonului hidrotermal, apoi s-a mutat în Marea Britanie în 2013 ca și conferențiar în Chimia Materialelor, fiind promovată ca profesor în 2014.

The Royal Society of Chemistry din Marea Britanie este o organizație non-profit reprezentând corpul profesional al chimiștilor britanici, înființat în urmă cu 175 de ani.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.