Cinci ore de terapie suplimentară actului medical, pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

0

Fiecare persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) va avea săptămânal acces la cinci ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială, în urma unui protocol de colaborare semnat între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate; protocolul are ca scop  dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

Ministerul Sănătății va  înființa  un subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală prin care vor fi acordate servicii precum evaluarea, diagnosticul și serviciile conexe actului medical. De asemenea, vor fi organizate programe de instruire destinate cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional, în vederea identificării și facilitării intervențiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist.

Subprogramul de educație parentală din cadrul Programului Național de Sănătate Mintală (PNSM), va fi dezvoltat în direcția sprijinirii părinților copiilor diagnosticați cu TSA, în vederea dezvoltării de abilități sociale pentru cei mici. 

 “Am întotdeauna susținerea doamnei premier și a colegilor din Executiv în demersurile care determină creșterea calității servicilor medicale și, implicit, a stării de sănătate a populației. Protocolul creează cadrul necesar pentru dezvoltarea unor servicii integrate de care pacienții cu tulburări de spectru autist au nevoie. Vreau să le mulțumesc pacienților și părinților care au copii care suferă de această afecțiune pentru modul în care am colaborat. Deciziile de azi li se datorează în mare măsură, ele sunt în mare parte rezultatul acestei colaborari”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În perioada 2013-2018, medici de familie  au fost instruiți pentru a realiza screening precoce pentru identificarea timpurie a copiilor cu TSA.

Anul trecut, pe 2 aprilie (Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului), ministrul Sănătății a transmis o scrisoare către toți medicii de familie din țară în care a subliniat  importanța utilizării chestionarului de screening, elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și profilaxie în patologia psihiatrică, pentru diagnosticarea cât mai timpurie și inițierea terapiei pentru a crește șansele de recuperare a copilor care suferă de această afecțiune. Tot în cadrul PNSM,  au fost achiziționate  teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu TSA. Testarea copiilor este realizată în zece centre reprezentative din țară de către 146 de specialiști instruiți să utilizeze aceste teste, începând cu anul 2016.

De asemenea, Ministerul Sănătății a elaborat Manualul de instruire destinat consilierilor școlari din sistemul educațional în vederea depistării precoce și intervenției, în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii și adolescenți, inclusiv a tulburărilor de spectru autist. Astfel, aproximativ 600 de consilieri școlari la nivel național au beneficiat, în perioada 2016-1017, de sesiuni de  instruire menite să contribuie la identificarea și inițierea intervenției timpurii la copiii cu TSA din învățământul preșcolar și primar.

De asemenea, a fost elaborat un manual de instruire destinat părinților, în vederea dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale copiilor. Manualul are la bază recomandările comunităților de profesioniști, a Organizației Mondiale a Sănătății și a cercetărilor recente care plasează stilul de educație parentală în topul factorilor de impact asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Acest manual conține informații practice, menite să sprijine fiecare părinte în procesul complex al creșterii și îngrijirii copiilor, cu trimitere la specificul fiecărei etape de vârstă și activități menite să le permită părinților dezvoltarea de abilități sociale și emoționale copiilor.

În perioada 2013-2018, aproximativ  12.000 de părinți au beneficiat la nivel național de sesiuni de instruire în cadrul cărora, sub îndrumarea unor profesioniști în domeniul sănătății mintale cu experiență îndelungată în lucrul cu părinții, au avut ocazia să deprindă metode și tehnici de management comportamental și intervenție asupra copiilor menite să faciliteze dezvoltarea sănătoasă, armonioasă și pozitivă a personalității acestora cu grijă pentru a preveni tulburările de sănătate mintală, precum anxietate sau depresie pe care un copil le poate dezvolta atunci când trăiește într-un mediu familial ostil și fără atenție pentru nevoile sale de dezvoltare emoțională.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.