CMR: Actul medical trebuie să se poată desfăşura în condiţii optime, în interesul profesiei şi al pacienţilor

0

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia, într-un comunicat de presă, asupra faptului că actul medical trebuie să se poată desfăşura în condiţii optime, în interesul profesiei şi al pacienţilor. Declarația se referă la situația  prezentată în spaţiul public de către doi medici neurochirurgi de la Spitalul Colentina.

Medicii Ionuț Gobej si Dorin Bica, doi dintre cei mai buni specialiști neurochirurgi din România și-au dat demisia  luni dimineața. Decizia a fost motivată de lipsa de viziune a noii administrații de la spitalul Colentina, după ce primarul general Gabriela Firea a decis demiterea fostului manager al spitalului, dr. Bogdan Andreescu.

Dr. Ionuț Gobej a scris în demisia sa, postată ulterior pe Facebook: “Rezistența în mea spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate. Am venit în anul 2014 la spitalul clinic Colentina din București captivat de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o secție de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în maniera minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume. Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franța. De la primele discuții și până la primul pacient operat, au trecut opt luni. În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel 1, foarte performantă și a modernizat neurologia, secție fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înaltă performanță. Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017, urma să se dea in folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi pregătiți și ei în clinici din străinătate. În ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat. Termenii proiectului „Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic. Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferința de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. (…) Rezistența în mea spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate”.

Primarul Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea le-a propus celor doi medici demisionari să-şi reconsidere decizia, doctorului Gobej propunându-i să preia interimar conducerea Secţiei de Neurochirurgie a unităţii medicale, însă acesta a refuzat. De asemenea, Firea le-a solicitat să facă o propunere pentru funcţia de manager, ocupată în prezent de medicul Lelia Iliescu.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.