CNAS: O secțiune specială pe site și un telefon pentru informații relevante în contexul Brexit

0

Un cetățean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistența medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC), potrivit unui comunicat de presă al CNAS despre accesul la asistența medicală în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care intră sub incidența reglementărilor determinate de acordul post-Brexit, CNAS a creat pe site-ul propriu o secțiune specială în care au fost postate informații referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit: http://www.cnas.ro/page/brexit.html . De asemenea, persoanele care doresc informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit,  pot adresa întrebări la adresa de e-mail brexit@casan.ro sau la  numărul de telefon 0769087103,  pentru a primi răspunsul experților.

Pentru o perioadă de ședere mai lungă de șase luni, Regatul Unit va impune o suprataxă pentru asistență medicală ca și condiție pentru eliberarea unei vize de intrare. Această suprataxă va trebui plătită și de cetățenii UE, dar va fi rambursată studenților și persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deținătorii de documente portabile S1).

Pensionarii  din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituției competente din statul în care sunt asigurate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.