Colaborare România-Republica Moldova pentru bolile rare

0

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a primit recent vizita ministrului Sănătății din Republica Moldova, Silvia Radu, iar în urma discuțiilor s-a stabilit elaborarea unui plan de acțiuni pentru perioada 2018 – 2020 care va prevedea continuarea colaborării  în domeniul sănătății între cele două state. Au fost stabilite principalele domenii de colaborare și înființarea unui grup de lucru comun care să stabilească planul de acțiuni pentru perioada următoare.

“Mă bucur foarte mult că doamna ministru dorește să folosească expertiza noastră în realizarea reformei în domeniul sănătății în Republica Moldova. Vom oferi tot sprijinul necesar pe proiectele pe care le va propune grupul de lucru, inclusiv pe patologiile pe care se dorește  sprijin. Intenționăm să colaborăm cu autoritățile de la Chișinău pentru achiziția de medicamente, în special pentru cele destinate bolilor rare, care, solicitate în cantități foarte mici, nu reprezintă interes pentru producători în a le aduce în țară, iar prețurile de achiziție sunt foarte mari. Avem multe alte puncte comune în care colaborarea va fi benefică pentru ambele țări”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Alte direcții de colaborare  stabilite în discuțiile de astăzi vizează sprijinul pe care Ministerul Sănătății din România îl va oferi  pentru continuarea reformei spitalelor, digitalizarea  sistemului sanitar din Republica Moldova,  dar și o dezvoltare a colaborării dintre cele două state în domeniul transplantului de organe.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.