Colaborarea stat-privat în furnizarea serviciilor medicale și introducerea telemedicinii în contractul-cadru

0

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a discutat cu reprezentanții Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) despre posibilitatea extinderii prevederilor Ordinului 50/2004 și la furnizorii de servicii medicale din țară, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății. În prezent, Ordinul prevede accesul pacienților la tratamente în străinătate atunci când acestea nu sunt disponibile în sistemul public din țară.

“Sistemul privat nu concurează cu cel de stat, ci mai degrabă  se completează unul pe celalalalt, iar rolul meu este acela de a veghea ca pacientul să beneficieze de servicii  medicale de calitate, în concordanță cu prevederile legale, indiferent de statutul  furnizorului  care le prestează”, a spus Sorina Pintea,  în deschiderea întâlnirii.

Ministrul Sănătății a subliniat că această alternativă are beneficii pentru pacienți, dar și pentru sistemul de sănătate din România.  ”Posibilitatea de a se trata în țară oferă un confort pacientului și îl scutește de costuri suplimentare cu deplasarea  și cazarea în străinătate. De asemenea, alegerea unui furnizor de servicii medicale atunci când sistemul public nu poate oferi serviciile necesare, se va face în funcție de costuri,  ca și până acum. Practic, furnizorul privat din țară va putea oferi servicii medicale decontate de stat în baza Ordinului 50, în condițiile în care prețul acestor servicii va fi mai mic decât cel din ofertele din străinătate”, a mai declarat Sorina Pintea.

O alta temă de discuție a fost reprezentată de serviciile de telemedicină care vor fi introduse în Contractul Cadru începând din acest an.

Ministrul Sănătății a mai subliniat importanța existenței unui parteneriat între Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Palmed, ca bază a unei colaborari  instituțtionale în beneficiul pacienților.  Draftul de parteneriat între aceste instituții se află în lucru la Ministerul Sănătății, urmând ca, după ce va fi finalizat, să fie transmis pentru consultare către instituțiile semnatare, se menționează în comunicatul de presă MS.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.