Colchicina, rezultate bune în tratarea Covid-19

0

Colchicina, un medicament antiinflamator folosit pentru tratarea gutei și a altor afecțiuni reumatismale, ar putea fi un tratament promițător pentru COVID-19, potrivit unui studiu randomizat, open-label, publicat în JAMA Network Open și citat de medscape.com.

În studiul GRECCO-19 (Greek Study in the Effects of Colchicine in COVID-19 Complications Prevention), cercetătorii au desemnat la întâmplare 105 pacienți bolnavi de Covid-19 pentru administrarea tratamentului standard sau a tratamentului standard plus colchicină timp de trei săptămâni. Acești au descoperit că, la pacienții din grupul care primise colchicină, timpul până la deteriorarea clinică a fost mai lung, deși nu erau diferențe semnificative între cele două grupuri la nivel de biomarkeri cardiaci și inflamatori.

“Studiul nostru nu a investigat mecanismele de acțiune, însă credem că cheia se află în proprietățile sale antiinflamatorii combinate cu efectul antitrombogenic care a fost observat și pe pacienții noștri și a fost menționat și în literatură”, a spus dr. Spyridon Deftereos, profesor de cardiologie, Spitalul Universitar “Attikon”,  Universitatea Kapodistrian din Atena.

Majoritatea pacienților erau tratați cu clorochină sau hidroxiclorochină și azitromicină. Rezultatele au arătat și că durata de spitalizare a fost cu o zi mai lungă în grupul de control, comparativ cu grupul căruia I s-a administrat colchicină.

De asemenea, un studiu recent asupra acestui medicament antiinflamator (LoDoCo2, dublu orb) a arătat că ar putea fi valoros în prevenția secundară la boala coronariană cronică, reducând riscul incidentelor cardiovasculare cu o treime, atunci când este adăugat la tratamentul standard de prevenție.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.