Comisia Europeană a aprobat acordul de achiziție în avans a 80 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19

0

Comisia Europeană a aprobat cumpărarea unei cantități de 80 de milioane de doze de vaccin mRNA-1273, vaccinul produs de compania de biotehnologie Moderna împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al Moderna.  De asemenea, în baza acordului, Comisia Europeană va mai putea achiziționa până la 80 de milioane de doze suplimentare, un total de 160 de milioane de doze.

„Apreciem încrederea pe care Comisia Europeană a arătat-o față de platforma noastră de vaccin mRNA prin includerea mRNA-1273 în portofoliul lor de vaccinuri. Suntem conștienți de faptul că, în lupta împotriva acestei pandemii, este nevoie o serie de soluții și suntem mândri de rolul pe care Moderna îl joacă în acest efort global,” a declarat Stéphane Bancel, Chief Executive Officer al Moderna. „Alături de partenerii noștri strategici, Lonza și Rovi, ne-am extins capacitatea de producție în afara Statelor Unite, pentru a putea livra aproximativ 500 de milioane de doze pe an și posibil până la 1 miliard de doze pe an începând cu 2021, dacă acesta este aprobat”, a adăugat Bancel.

Acordul va fi finalizat ca urmare a unei scurte perioade de consultare a statelor membre UE. Livrarea vaccinului ar putea începe în primul trimestru al 2021 dacă acesta este aprobat pentru uz de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). EMA a început o evaluare a mRNA-1273 pe 17 noiembrie. În Europa, Moderna lucrează cu partenerii săi strategic Lonza (Elveția) și ROVI (Spania) pentru fabricarea vaccinului.

Pe 16 noiembrie, Moderna a anunțat că studiul COVE, implicând peste 30.000 de participanți în SUA, a demonstrat o eficacitate a vaccinului de 94,5%. Acesta s-a desfășurat în colaborare cu Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, parte a Institutelor Naționale pentru Sănătate, Autoritatea pentru Cercetare Biomedicală Avansată și Dezvoltare, parte a Departamentului American pentru Sănătate și Resurse Umane.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.