Companiile farmaceutice donează Ucrainei, dar nu se retrag din Rusia

0

Industria farmaceutică nu s-a raliat la valul de retrageri din Rusia al corporațiilor vestice, potrivit Fierce Pharma; companiile farma sunt excluse de la implementarea sancțiunilor impuse de Europa și SUA pentru că oferă medicamente care pot salva vieți.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla a spus că, deși compania sa va opri investițiile în Rusia, nu are în plan oprirea totală a afacerilor din țara respectivă.  ”Cum pot să spun că nu voi trimite medicamente pentru cancer în Rusia din cauza a ceea ce au făcut?”, a întrebat acesta. Pfizer fabrică unele medicamente în Rusia, dar nu le exportă, a spus Bourla, adăugând că mai puțin de 1% din cifra totală de afaceri vine din Rusia.

Federația Europeană a Industriei și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), din care fac parte practic toate companiile farma din Europa, a declarat că produsele medicale trebuie să fie furnizate în continuare în Ucraina și Rusia.

”Principala noastră prioritate este de a ne asigura că medicamentele ajung la pacienții care au nevoie de ele în Ucraina, în țările UE, Rusia și în alte țări unde accesul la medicamente ar putea avea de suferit”, a afirmat EFPIA.

Multe dintre companiile sub umbrela EFPIA, mai ales Sanofi, Roche și Novo Nordisk, au condamnat invazia și donează medicamente Ucrainei. Abbott a donat 2 milioane de dolari în produse pentru a susține Ucraina, iar Pfizer, 1 milion de dolari, însă nici o mare companie farma nu a anunțat că își oprește fabricile din Rusia sau vânzările de medicamente către Rusia.

GSK și-a închis birourile pentru cei 400 de angajați din Rusia, a oprit activitatea de publicitate și s-a angajat să nu încheie în niciun contract care să susțină direct administrația sau armata rusească.

Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale, care a creat o listă cu mai mult de 300 de companii care și-au redus operațiunile în Rusia, consideră că firmele din domeniul farmaceutic ar trebui să implementeze sancțiuni sau ar putea fi văzute ca fiind ”de partea greșită a istoriei”, complice la operațiunile rusești, notează Fierce Pharma.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.