Siguranța pacienților este în discuție în contextul unui proiect de lege apărut pe site-ul Ministerului Sănătății privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate, ce vizează recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, au avertizat reprezentanți ai pacienților și specialiști în cadrul conferinței „Analizele medicale ale pacienților români sunt în pericol. Competența personalului din laboratoarele de analizele medicale riscă să fie compromisă”. Absența sintagmei ”având competența de a efectua analize de laborator” din textul proiectului de lege va permite angajarea într-un laborator medical a oricărui absolvent cu ”titlu de calificare în biochimie, biologie şi chimie”, fapt ce nu ar fi în interesul pacienților, s-a afirmat în cadrul conferinței.
În prezent, conform legii actuale de reglementare a profesiilor, pentru a lucra într-un laborator de analize medicale, o persoană trebuie să dețină, pe lângă diploma de licență și un document care demonstrează că are ”competența de a efectua analize de laborator”. În prezent, masteratul în domeniul laboratoarelor medicale oferă această competență.
Adoptarea legii în formă actuală va contribui la diminuarea calității actului medical prin angajarea în laboratoarele de analize a personalului fără competențele profesionale necesare, au avertizat reprezentanții Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), organizația profesională care acreditează competențele persoanelor care doresc să lucreze într-un laborator medical. Totodată, din cauza numărului mare de persoane care vor invada piața muncii în laboratoarele private de analize medicale, salariul specialiștilor va scădea, fapt ce, pe termen lung, va duce la migrația masivă a personalului calificat din domeniu.
” Ministerul Sănătății ne recunoaște importanța și contribuția în veridicitatea actului medical, deoarece în alineatul 3), art.23 OMS 1301/2007 ne este indicată responsabilitatea corectitudinii rezultatelor analizelor medicale furnizate pacienților (sub semnătură și parafă). Cu alte cuvinte, atunci când noi semnăm și parafăm pe buletinul de analize valoarea unei glicemii, de ex. de 360 mg/dL, această valoare implică un diagnostic pus de medicul clinician (diabet) . Dacă valoarea de 360 mg/dL nu este corectă, diagnosticul medicului clinician este greșit din cauza incorectitudinii valorii furnizate de către noi pe buletinul de analize. De aceea munca noastră este foarte importantă, uneori chiar vitală pentru pacient”, a explicat dr. Constanța Popa, Chimist Medical Principal, Președinte al OBBCSSR.
OBBCSSR a trimis propuneri la proiectul de lege în termenul legal, dar fără rezultat. De asemenea, organizația a încercat să contacteze Ministerul Sănătății, precum și cabinetul Ministrului, însă nu a primit niciun răspuns.