Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat care generează costuri ridicate de îngrijire pentru pacienți, întrucât diagnosticul este adesea stabilit într-un stadiu avansat al bolii. Cu o serie de ghiduri incerte la dispoziția specialiștilor, afecțiunea este subdiagnosticată și tratată necorespunzător.
Prin urmare, un grup de 15 experți din 11 țări s-a reunit în anul 2020 pentru a elabora Consensul Internațional în urma căruia au fost oferite recomandări privind screeningul, diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice în practica clinică.
“Raportul de consens completează golurile și face recomandări ad-hoc pentru punerea în practică a ghidurilor referitoare la managementul neuropatiei diabetice prin cuvinte cheie precum claritate, conștientizare și educație pentru publicul larg (astfel, toate părțile fiind implicate), implicarea personalului instruit, screeningul neuropatiei diabetice aplicat în procedurile de rutină zilnică pentru managementul complicațiilor și o abordare bazată pe evaluarea riscului la care sunt expuși pacienții. Prin urmare, problema adaptării ghidurilor de la teorie la practică este dezbătută în cadrul acestui raport”, susține Prof. Vincenza Spallone, de la Departamentul de Medicină Sistemică, Secția de Endocrinologie, Universitatea “Tor Vergata” din Roma, Italia.
3 elemente esențiale pentru managementul neuropatiei diabetice
Printre concluziile experților s-au numărat trei elemente esențiale de care medicii să țină cont în managementul neuropatiei diabetice:
- Intensificarea tratamentului cu insulină – esențială în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 1 pentru a preveni neuropatia diabetică sau pentru a opri progresia acesteia.
- Practicarea farmacoterapiei orientată patogenic. Scopul acesteia vizează ameliorarea simptomelor, cât și influențarea progresiei proceselor neuropate. Acidul alfa-lipoic, un antioxidant puternic și benfotiamina, derivatul liposolubil al tiaminei, sunt disponibile deja pentru uz terapeutic și clinic în mai multe țări, sub formă de medicamente. În studiile clinice, ambele medicamente au demonstrat ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice, cu profil de siguranță favorabil pentru tratamentul pe termen lung.
Prof. Dan Ziegler, de la Centrul German de Diabet, Düsseldorf, Germania, subliniază importanța abordării holistice în tratamentul neuropatiei diabetice, unde trebuie luat în considerare nu doar tratamentul simptomatic, ci și farmacoterapia orientată patogenic.
“Cred că aspectul cel mai important este abordarea holistică, luând în considerare nu doar tratamentul durerii simptomatice, ci și conceptul de farmacoterapie orientată patogenic. O altă particularitate în elaborarea acestui consens este că a fost aplicată metoda Delphi, pentru a crește nivelul de evidență”, declară Prof. Dan Ziegler.
- Aplicarea tratamentului simptomatic al durerii neuropate prin farmacoterapie analgezică cu antidepresive, anticonvulsivante, opioide, plasturi cu capsaicină și combinații, dacă este necesar. În ciuda dovezilor cu semnificație clinică redusă, experții menționează posibilitatea de a fi luate în considerare și opțiunile nonfarmacologice, cum ar fi sprijinul psihologic, fizioterapia, stimularea nervoasă electrică transcutanată și acupunctura.
“2 din 3 pacienți diagnosticați cu diabet au neuropatie diabetică, iar pentru controlul diabetului și atingerea țintelor glicemice avem acum o mare varietate de medicamente eficiente, cu un profil de siguranță favorabil, atât cu administrare orală, cât și cu administrare injectabilă. Pentru controlul simptomatologiei dureroase, avem la dispoziție soluții terapeutice fie cu administrare sistemică, fie locală. Medicații din categoria unor antidepresive moderne sau opioide pot asigura controlul chiar și în cazuri mai dificile, cu o calitate a vieții rezonabilă. Deoarece nu există o abordare completă a simptomatologiei neuropatiei diabetice printr-o singură soluție terapeutică, trebuie avută în vedere aplicarea tratamentului combinat cu multiple clase medicamentoase”, declară Prof. Gabriela Radulian, Doctor în Științe Medicale, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică, UMF “Carol Davila“, București.
Semnificația științifică și clinică a recomandărilor a fost recunoscută prin publicarea consensului în “Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federației Internaționale de Diabet (IDF).
Evenimentul a fost susținut de către Wörwag Pharma, Boblingen, Germania, companie germană specializată în soluții terapeutice ce vizează managementul diabetului zaharat și complicațiile acestuia, în special neuropatia diabetică.