Progresele de limbaj și inițiativă sunt primele semnale favorabile înregistrate de un copil de cinci ani, diagnosticat cu Tulburare din Spectrul Autist (TSA), în urma transplantului de celule stem hematopoietice, urmând să fie evaluat constant în perioada următoare. Transplantul s-a făcut în cadrul unui studiu clinic aprobat de ANM, care evaluează comparativ eficacitatea și siguranța oxitocinei intranazale și a transplantului cu celule stem din sângele ombilical pentru îmbunătățirea aspectelor funcționale la copiii diagnosticați cu TSA. Proba de celule stem hematopoietice a fost recoltată de la pacient la naștere, în 2016, și stocată de Stem Cells Bank, parte din Grupul MedLife.
”Celulele extrase din cordonul ombilical s-au dovedit eficiente pentru tratarea sau ameliorarea mai multor tulburări de natură neurologică, precum leziuni ale măduvei spinării sau paralizie cerebrală, dar s-au făcut progrese și în tratarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 1 sau a bolilor inflamatorii intestinale prin folosirea acestei metode de tratament. În cazul tulburărilor din spectrul autist, unele studii desfășurate la nivel internațional arată că două tremini dintre pacienții care au beneficiat de infuzia cu sânge din propriul cordon ombilical, care conţine celule stem, au făcut progrese semnificative și sperăm ca acest lucru să se întâmple și în cazul pacientului nostru”, a explicat conf. dr. Nicoleta Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank.
Analiza probei de sânge a evidențiat o viabilitate celulară de 97% la 5 ani de la recoltare, fapt ce confirmă condițiile excelente de stocare, potrivit Stem Cells Bank care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2).