Coronavirus: Școlile se închid până pe 22 martie

0

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a aprobat suspendarea procesului de învățământ în unitățile școlare din învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional, în perioada 11-22 martie, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri în funcție de situație, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS).

De asemenea, a fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia până pe 31 martie. Începând cu data de 12 martie și până la 31 martie, sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia. Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie.

Unitățile de alimentație, precum și furnizorii publici și privați de transport persoane, au obligația de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport. Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică. Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu.

Până astăzi, 10 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 25 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 25 cetățeni care au contactat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. Astăzi, au fost confirmate 8 cazuri noi  de infectare cu COVID-19, toate în București. Dintre acestea, 3 sunt contacți ai bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 ieri, 9 martie, în București, unul este contact al primei persoane diagnosticate cu COVID-19 în București, iar 2 au călătorit recent în Israel, unul în Germania și unul în Marea Britanie.
Cele 20 de persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale de boli infecțioase din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 107 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 11.505 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Vă informăm că, până în prezent, au fost înregistrate 19 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus, la nivel european. Până la data de 9 martie, au fost raportate 11 577  de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fos înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.