Creșterea duratei de viață a pacienților cu carcinom renal prin imunoterapie

0

medic-563423_1920Comisia Europeană a aprobat utilizarea nivolumab ca monoterapie pentru o nouă indicaţie ce vizează pacienţi adulţi, cu diagnostic de carcinom renal (CRC), în stadiu avansat, trataţi anterior, se arată într-un comunicat de presă al companiei farmaceutice Bristol-Myers Squibb care deține medicamentul. Decizia s-a bazat pe studiul de fază 3 CheckMate-025 care a demonstrat că inhibitorul PD-1 crește supraviețuirea generală a pacienților, comparativ cu everolimus – tratamentul standard. Rezultatele studiului au fost publicate în The New England Journal of Medicine.

„Pentru prima dată, pacienţii din Europa cu diagnostic de carcinom renal, trataţi anterior vor avea acum acces la un agent imuno-oncologic care a demonstrat un beneficiu semnificativ în ceea ce priveşte supravieţuirea generală, dar şi un profil de siguranţă favorabil, comparativ cu everolimus. În plus, pacienţii trataţi cu Opdivo au prezentat şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii asociate stării de sănătate şi o simptomatologie semnificativ mai redusă comparativ cu pacienţii care primeau everolimus. Aceste date combinate susţin utilizarea medicamentului în practica clinică şi reprezintă un progres important în stabilirea unui nou standard de tratament în Europa”, a afirmat Dr. Bernard Escudier, preşedintele Comisiei pentru oncologie genito-urinară, Institutul Gustave Roussy, Villejuif, Franţa.

Carcinomul renal (CRC) este cel mai frecvent tip de cancer renal la adulţi, responsabil de peste 100.000 de decese la nivel mondial, în fiecare an. CRC cu celule clare este tipul de CRC cu cea mai mare prevalenţă, constituind 80%-90% din totalul cazurilor. CRC are o frecvenţă aproximativ de două ori mai mare în rândul bărbaţilor decât al femeilor, cele mai mari rate ale afecţiunii fiind înregistrate în America de Nord şi Europa. La nivel global, rata de supravieţuire la cinci ani pentru persoanele diagnosticate cu cancer renal avansat sau metastatic este 12,1%.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.