Depistarea precoce și screeningul, esențiale în gestionarea cancerului pulmonar

0

În România, cancerul pulmonar rămâne cea mai întâlnită formă de  cancer, circa 12.000 de cazuri noi/an; din păcate, are și cea mai mare rată de mortalitate, înregistrându-se 10.779 de decese, conform Globocan 2020, mai ales pentru că se depistează extrem de târziu.

Depistarea precoce și screeningul sunt esențiale în managementul cancerului pulmonar, au afirmat participanții la webinarul Share Experience, cu tema Cancerul pulmonar în România, organizat de Asociația Română pentru Cancere Rare.

Cancerul pulmonar trebuie depistat în stadiu incipient când pacientul are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament. Acest lucru ar crește șansele de îmbunătățire a calității vieții pentru pacienți. Supraviețuirea la un an în cancerul pulmonar ajunge  la 80% în cazul în care diagnosticarea se face la începutul bolii. Din păcate, în România acest lucru se întâmplă tardiv și de aceea supraviețuirea e la un nivel atât de scăzut.

Un program național de screening populational extins ar putea îmbunătăți diagnosticarea. „Avem aici ca exemplu Marea Britanie care a făcut screening populational la pacienții fumători (pacienții cu risc) și au identificat leziuni incipiente de cancer pulmonar care pot fi tratate mai bine și în proporție foarte mare pot fi curabile”, a explicat dr. Emilian Olteanu, medic anatomopatolog la spitalul Victor Babeș din Timișoara

Persoanele cu vârstă peste 45 de ani, în special fumătorii, ar trebui să meargă anual la un control de rutină la medicul pneumolog, chiar dacă nu prezintă simptome. „Pacienții ajung tardiv la medic și nu mai poți să faci tratament curativ care să-i vindece, iar supraviețuirea este extrem de redusă. Cei care sunt mari fumători, dar și persoanele sănătoase care au vârste peste 45-50 de ani trebuie să meargă la medicul pneumolog o dată pe an fără să aibă nimic. Cei care lucrează în mediul toxic, locuiesc în orașele foarte aglomerate sau la țară unde se încălzesc cu lemne, trebuie de asemenea să meargă la un control de rutină. Acest lucru ar crește foarte mult diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, iar dacă e depistat în faza operabilă se mărește și speranța de viață”, a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie.

Înființarea unor centre regionale, cel puțîn zece, de diagnostic și tratament oncologic supraspecializate și accesul nelimitat al pacientului la aceste centre ar putea fi parte din soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer pulmonar. Alte aspecte care ar ajuta sunt: educația medicală elementară, programe de formare a tuturor specialiștilor, dar și a pacienților pentru a avea acces la îngrijire personalizată și o mai bună complianța la tratament; suportul social post-tratament, atât la cei cu boală incurabilă, cât și la cei aflăți în remisie, precum și alinierea României la Planul European de Cancer care presupune să existe un management comun sau uniformizat al cancerului în întreagă Europa.

În contextul actual, al pandemiei cu COVID-19, diagnosticarea cancerului pulmonar s-a făcut cu și mai mare întârziere, avertizează prof. dr. Ruxandra Ulmeanu care face un apel la vaccinarea anti-COVID-19. „O mare parte dintre pacienți nu au mai venit la control de frică. Dar, din fericire, ceea ce văd în prezent este că lumea începe să vină din nou la control și au început să intelegeaga necesitatea de a te prezența la medic. Că noi să nu fim blocați și să asigurăm diagnosticul corect, oamenii trebuie să înțelegea că e foarte important să se vaccineze. Dacă se vor vaccina nu va mai fi valul 15 sau 16 care ne va bloca și o să intrăm în normal”, a spus medicul pneumolog.

Fumatul este unul din factorii de risc primordiali în cancerul pulmonar. În momentul diagnosticului, în jur de trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar se află în stadii avansate și metastatice când nu se mai poate face un tratament curativ care să vindece boală, ci doar un tratament paliativ care să îmbunătățească viață.

Trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători. Ei consideră normal să tușească și să expectoreze, astfel că nu merg la control și trec 20-30 de ani până când sesizează anumite simptome îngrijorătoare. Primul simptom îngrijorător care apare e oboseala, o toleranță scăzută la efort. Majoritatea pacienților ajung la medic numai când lucrurile sunt foarte grave: dacă scuipă sânge. Însă numai o cincime din cei care fac cancer pulmonar vor prezența acest simptom.  Alte simptome care îngrijorează: tusea persistența și chinuitoare, scădere în greutate fără intenție, scăderea poftei de mâncare, dureri în piept, nu mai poate înghiți sau raguseste. Atunci deja tumoră respectivă a invadat în torace organe vecine, deci boală este deja depășită.

Diagnosticare propriu-zisă se face prin bronhoscopie, o investigație relativ simplă care nu doare, nu te lasă fără aer și ajută la stabilirea unui diagnostic corect. În pofida avansului semnificativ al medicinei din ultimii 10 ani, rămâne în continuare unul dintre cele mai dificile cancere de tratat, provocând și cele mai multe decese în rândul bolilor oncologice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.