Dermatoscopii gratuite pe litoral

0

Asociaţia OncoPacienților PHOENIX va oferi, în perioada 3-6 iunie, peste 300 dermatoscopii gratuite turiştilor, în Mamaia, pe plaja Hotel Tomis, alături de produse de protecţie solară, în cadrul campaniei de prevenire a cancerului de piele ”Soare fără Pete”.

Între 1-7 iunie reprezentanţii asociaţiei vor distribui flyere turiştilor de pe litoral, pe Faleza din Mamaia şi nu numai; acestea conțin informații privind autoexaminarea petelor şi aluniţelor prin regula A-B-C-D-E care ajută la identificarea unei pete sau aluniţe cu suspiciune. Peste 10.000 de flyere vor fi distribuite în București și alte orașe din țară.

„Am făcut peste 500 de dermatoscopii în București și pe litoral iar statistic vorbind, din acestea, la copii – din 195 – au fost cu suspiciune 0,5%, iar la adulţi – din 310 – au fost cu suspiciune 16%, inclusiv cu temutul melanom. Facem acțiuni cu publicul larg și cu pacienți, cu membri activi în asociație, care oferă puterea exemplului”, a spus Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.

În cadrul ediţiei a cincea a campaniei ”Soare fără pete”, Asociația a organizat evenimentul online „Cancerele de piele în actualitate, de la A la Z. De la prevenţie la diagnostic timpuriu şi tratament”, marcând Luna Cancerelor de Piele, considerată luna mai.

Cancerele de piele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Conform estimărilor, anual, peste trei milioane de cazuri de cancer de piele non melanom sunt nou diagnosticate la nivel global. Acestora li se adaugă încă 150.000 de cazuri de melanom, care au crescut cu 300%, în special la tineri.

”Cancerele de piele sunt o problemă majoră de sănătate publică. Peste 60.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului în lumea întreagă și aproape jumătate din aceste decese sunt în Europa. Costurile medicale anuale produse de cancerele pielii se ridică la zeci de milioane de euro, datorate atât diagnosticului cât și tratamentelor  dificile și adeseori toxice și costisitoare”, a afirmat conf. univ. dr. Ana Maria Forsea, de la clinica de Dermatologie Oncologică a Spitalului Elias.

Asociaţia OncoPacientilor PHOENIX a lansat în ultimii ani mai multe campanii de conștientizare și prevenire a cancerului de piele, si cel mamar și pulmonar, dar şi campanii de screening.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.